Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προκαταρκτικές συνομιλίες Εxxon-Chevron για συγχώνευση στις αρχές του 2020

Προκαταρκτικές συνομιλίες Εxxon-Chevron για συγχώνευση στις αρχές του 2020
Προτεραιότητα Biden είναι η κλιματική αλλαγή και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Την διενέργεια προκαταρκτικών συνομιλιών για συγχώνευση των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ στις αρχές του 2020, αποκαλύπτει το Reuters. Πρόκειται για τις ExxonMobil και Chevron, των οποίων τα διευθυντικά στελέχη είχαν εξετάσει σχολαστικά το συγκεκριμένο ζήτημα, με την αιτία της μη περαιτέρω διερεύνησης του θέματος να μην γνωστοποιείται.

Ειδικότερα, οι συνομιλίες μεταξύ του Darren Woods (Exxon) και του Mike Wirth (Chevron) ήταν αρκετά σοβαρές για να εκπονηθούν νομικά έγγραφα που περιλαμβάνουν ορισμένες πτυχές των συζητήσεων. Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου έχουν κεφαλαιοποιήσεις 190 και  και 164 δισ. δολ αντίστοιχα.

Το αντικείμενο συζήτησης

Όπως αναφέρεται, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Exxon και της Chevron οραματίστηκαν να επιτύχουν συνέργειες μέσω μαζικών περικοπών κόστους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ύφεσης στις αγορές ενέργειας, ανέφερε μία από τις πηγές. Στο τέλος του 2019, η Exxon απασχολούσε περίπου 75.000 άτομα και η Chevron περίπου 48.000.

Μετά τις ματαιωμένες συνομιλίες με την Exxon, η Chevron εξαγόρασε τον παραγωγό πετρελαίου Noble Energy σε μια συμφωνία μετρητών και αποθεμάτων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Υπό την προεδρία Biden, το παράθυρο ενδέχεται να είναι κλειστό, καθώς οι δημοκράτες ιστορικά ήταν λιγότερο συμπαθητικοί σε τέτοιες συμφωνίες, ανέφερε μια από τις πηγές. Ο Πρόεδρος Joe Biden έθεσε την κλιματική αλλαγή στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του, προωθώντας θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αντίθεση με τις παραδοσιακές στον πετρελαϊκό τομέα.

Τα οφέλη από ένα τέτοιο deal

Oι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου ανταγωνίζονται μεταξύ τους και θέτουν τους δικούς τους διαφορετικούς στόχους παραγωγής, με περιορισμένη ικανότητα της Ουάσιγκτον να παρέμβει.

Σημειώνεται ότι η περσινή παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας υπογράμμισε την ευπάθεια των παραγωγών των ΗΠΑ σε ξένες κυβερνήσεις που μπορούν να υπαγορεύσουν αποτελεσματικά την τιμή του αργού, αναγκάζοντας τις εταιρείες ενέργειας να επιστρέψουν στην παραγωγή ή να μειώσουν την παραγωγή.

Οι Exxon και Chevron, με τους ισχυρούς ισολογισμούς τους, αντέχουν τις αναταραχές στην αγορά ενέργειας. Και ειδικά μετά την πανδημία που ανάγκασε μερικούς μικρότερους ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποβάλουν αίτηση για προστασία από την πτώχευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης