Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΙΑ για το πετρελαϊκό μέλλον - Οι λόγοι αισιοδοξίας

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΙΑ για το πετρελαϊκό μέλλον - Οι λόγοι αισιοδοξίας
Στην εξέλιξη της χρονιάς, τα δεδομένα θα είναι καλύτερα δεδομένης της καλύτερης κατάστασης των πραγμάτων στις ζωές των ανθρώπων

Κατά 9% στα 92,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) μειώθηκε το 2020 η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε τις περασμένες ημέρες η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ). Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από το 1980. Στη συνέχεια, ΟΠΕΚ και ΙΕΑ εκθέτουν τις δικές τους εκτιμήσεις για την πορεία του πετρελαίου.

Στην εξέλιξη της χρονιάς, τα δεδομένα θα είναι καλύτερα, καθώς η συνεχής ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου. Η ΕΙΑ αναμένει στη βραχυπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική του Ιανουαρίου ότι η παγκόσμια κατανάλωση υγρών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 5,6 εκατομμύρια bpd φέτος, ή κατά 6% σε σύγκριση με το 2020, και θα αυξηθεί κατά 3,3 εκατομμύρια bpd το 2022.

Η συμβολή της άρσης των μέτρων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλουν με αύξηση 1,4 εκατομμυρίων bpd κατανάλωσης στην ανάπτυξη το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΙΑ. Η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος χάρη τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην επιστροφή σε πιο φυσιολογικά ταξίδια στα μέσα του έτους, η οποία θα έχει επίσης μικρή επίδραση στην αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου το 2022.

Παρά την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου το 2021, η ΕΙΑ εξακολουθεί να προβλέπει ότι ο μέσος όρος είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα πριν από την πανδημία - στα 97,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, θα ήταν 3% μικρότερο από το επίπεδο του 2019.

Επίσης, ο ΟΠΕΚ βλέπει να αυξάνεται η ζήτηση πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά όμως και με αναμενόμενο ποσοστό της τάξεως των 95,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως, η κατανάλωση πετρελαίου θα εξακολουθεί να είναι σχεδόν 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση από το 2019. «Η ζήτηση πετρελαίου δεν αναμένεται να ανακάμψει πλήρως από τη μείωση του 2020», δήλωσε ο ΟΠΕΚ, ο οποίος εκτιμά ότι η ζήτηση για το 2020 έχει μειωθεί κατά 9,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μέσο όρο 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, ο ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) μείωσε στην έκθεσή του τον Ιανουάριο την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το τρέχον έτος κατά 300.000 bpd σε 5,5 εκατομμύρια bpd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης