Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

EcoWatch:Παρά τη νέα συνθήκη Βασιλείας οι Ωκεανοί απειλούνται από τα λαθραία πλαστικά απόβλητα

EcoWatch:Παρά τη νέα συνθήκη Βασιλείας οι Ωκεανοί απειλούνται από τα λαθραία πλαστικά απόβλητα
Περίπου 100 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που βρίσκονται τώρα στους ωκεανούς, εκ των οποίων το 80-90% προέρχεται από χερσαίες πηγές
Σχετικά Άρθρα

Το 2019, 187 έθνη στα Ηνωμένα Έθνη τροποποίησαν τη Συνθήκη της Βασιλείας του 1989, η οποία διέπει το εμπόριο επικίνδυνων υλικών, ώστε να συμπεριλάβουν πλαστικά απόβλητα.
Η ιστορική συνθήκη δημιούργησε ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για να καταστήσει το παγκόσμιο εμπόριο πλαστικών απορριμμάτων πιο διαφανές και καλύτερα ρυθμιζόμενο, δήλωσε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) σε δελτίο τύπου, όπως αναφέρει το EcoWatch.

Η τροποποίηση της Σύμβασης της Βασιλείας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, θα οδηγήσει σε καθαρότερους ωκεανούς εντός πέντε ετών και θα επιτρέψει στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Βιετνάμ και η Μαλαισία, να αποβάλλουν απορρίμματα χαμηλής ποιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής των διασυνοριακών αποβλήτων του ΟΗΕ στο Guardian.

"Είναι η αισιόδοξή μου άποψη ότι, σε πέντε χρόνια, θα δούμε αποτελέσματα", δήλωσε ο Rolph Payet, εκτελεστικός διευθυντής της Σύμβασης της Βασιλείας στο Guardian.

"Η ρύπανση από πλαστικά απόβλητα, που αναγνωρίζεται ως μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα παγκόσμιας ανησυχίας, έχει φτάσει σε επιδημικές αναλογίες με περίπου 100 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που βρίσκονται τώρα στους ωκεανούς, εκ των οποίων το 80-90% προέρχεται από χερσαίες πηγές" σημείωσε στην ανακοίνωση, εξηγώντας ένα βασικό σκεπτικό πίσω από το ψήφισμα της τροπολογίας.

Μόλις φτάσει στους ωκεανούς, το πλαστικό συνεχίζει να προκαλεί βλάβη. Διασπάται σε μικροπλαστικά, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες και τελικά σε εμάς. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η πλαστική ρύπανση αυξάνει την όξυνση των ωκεανών.

Η νέα συνθήκη απαιτεί γραπτή ειδοποίηση και συγκατάθεση από χώρες εισαγωγής και διέλευσης πριν από τη μεταφορά πλαστικών απορριμμάτων για την ανακύκλωση, εξήγησε η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).
Οι χώρες εξαγωγής πρέπει να αναφέρουν εάν ένα φορτίο είναι μικτό ή μολυσμένο. Εάν δεν δοθεί άδεια για την παραλαβή των εμπορευμάτων, πρέπει να παραμείνουν στη χώρα προέλευσής τους.

Εξαγωγές καθαρών ανακυκλώσιμων πλαστικών

Ο νέος διεθνής κανόνας έχει ως στόχο να ισορροπήσει το πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των πλούσιων εθνών που εγκαταλείπουν μολυσμένα πλαστικά απόβλητα και φτωχότερων που τα λαμβάνουν παραδοσιακά.
Σύμφωνα με τον The Guardian, πριν από τον νέο κανόνα, φορτία που περιείχαν μολυσμένα, μη ανακυκλώσιμα και χαμηλής ποιότητας πλαστικά πωλήθηκαν σε αναπτυσσόμενες χώρες για ανακύκλωση.
Αφού η Κίνα αρνήθηκε να συνεχίσει να δέχεται μολυσμένα απόβλητα το 2018, το βάρος έπεσε σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace το 2020. 

Ο Heng Kiah Chun, ένας υπεύθυνος εκστρατείας της Greenpeace Μαλαισίας, χαρακτήρισε τον αντίκτυπο από την παράνομη εγκατάλειψη πλαστικών απορριμμάτων σε περισσότερες από 19 χώρες παγκοσμίως "ένα ανεξίτηλο σημάδι" που έχει απομείνει σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, πρόσθεσε η έκθεση.

40638966_401.jpg


Σύμφωνα με την EPA, η Σύμβαση της Βασιλείας έκανε μια εξαίρεση για προκαταρκτικά, καθαρά, μη μολυσμένα και ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα με στόχο να ενθαρρυνθούν οι εξαγωγές εμπορικά βιώσιμων πλαστικών για ανακύκλωση και όχι η απεριόριστη εγκατάλειψη πλαστικών απορριμμάτων, που είχε συμβεί στο παρελθόν.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόσθετους κανονισμούς που είναι ακόμη πιο αυστηροί από την τροπολογία της Σύμβασης της Βασιλείας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αποστολής μη διαχωρισμένων πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν, στις φτωχότερες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι ηγείται του κόσμου σε πλαστικά απόβλητα, οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν με την τροποποίηση το 2019. Η τροποποίηση εξακολουθεί να ισχύει για τις ΗΠΑ όποτε προσπαθεί να ανταλλάξει πλαστικά απόβλητα με άλλη χώρα από τις 187 συμμετέχουσες χώρες, ανέφερε το CNN.

Ωστόσο, η σύμβαση είναι ένα «κρίσιμο πρώτο βήμα για τη διακοπή της χρήσης των αναπτυσσόμενων χωρών ως χώρων εγκατάλειψης πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο, ειδικά εκείνων που προέρχονται από πλούσια έθνη», δήλωσε στο CNN ο Von Hernandez, παγκόσμιος συντονιστής Break Free From Plastic.

"Οι χώρες στο τέλος παραλαβής μικτών και μη ταξινομημένων πλαστικών απορριμμάτων από ξένες πηγές έχουν πλέον το δικαίωμα να αρνηθούν αυτές τις προβληματικές αποστολές, με τη σειρά τους να αναγκάσουν τις χώρες προέλευσης να εξασφαλίσουν εξαγωγές καθαρών, ανακυκλώσιμων πλαστικών", πρόσθεσε ο Hernandez. "Ωστόσο, η ανακύκλωση δεν θα είναι αρκετή. Τελικά, η παραγωγή πλαστικών πρέπει να περιοριστεί σημαντικά για την αποτελεσματική επίλυση της κρίσης πλαστικής ρύπανσης."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης