Τελευταία Νέα

Υψηλές επιδοτήσεις για το «Κινούμαι ηλεκτρικά» στην Αστυπάλαια

Υψηλές επιδοτήσεις για το «Κινούμαι ηλεκτρικά» στην Αστυπάλαια
Η πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού για το υβριδικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής  θα είναι έτοιμη έως τα τέλη Μαρτίου

Από μέρα σε μέρα αναμένεται ότι θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο οδηγός για το νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», σχεδιασμένο ειδικά για την Αστυπάλαια.
Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το επιτελείο της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου έχει έτοιμο το σχετικό κείμενο, το οποίο αφού περάσει τα διαδικαστικά της Κομισιόν αναμένεται ότι θα βγει στον …αέρα την άνοιξη.

Το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει επιδοτήσεις, σημαντικά υψηλότερες, από εκείνες που περιλαμβάνει το τρέχον πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά».
Ειδικότερα, στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης που, μαζί με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, θα υλοποιήσει το project της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πράσινο και έξυπνο νησί, είναι η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά.
Μάλιστα, η αγορά τους θα επιδοτηθεί με ποσά που θα φτάνουν έως και 12.500 ευρώ. Και για να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η μετάβαση του νησιού σε ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η VW θα διαθέσει στην Αστυπάλαια σε τιμή κόστους τα οχήματά της, πιθανότατα τα νέα μοντέλα ID.3 και ID.4. Γενικότερα, το μακροπρόθεσμο πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις στο νησί που μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι και η Volkswagen θα βελτιώσει και θα …πρασινίσει το προφίλ της, το οποίο έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα μετά το σκάνδαλο με τους ρυπογόνους και παραποιημένους ντηζελοκινητήρες, ενώ η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα πρότυπο νησί καθώς και τεχνογνωσία την οποία θα μπορεί να μεταφέρει σε άλλα νησιά και περιοχές της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Αστυπάλαια θα δοκιμαστεί το σύστημα των λεωφορείων on demand και πιθανώς η λειτουργία αυτοκινούμενων οχημάτων.

Στο 10,6% το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Αλλά για να είναι η ηλεκτροκίνηση «πράσινη» θα πρέπει να είναι και το ρεύμα καθαρό. Γι΄ αυτό οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού θα καλυφθούν από ένα υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτρια και συσσωρευτές για την αποθήκευση ενέργειας.

Στο ΥΠΕΝ είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για το project της Αστυπάλαιας, καθώς η πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού για το υβριδικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη έως τα τέλη Μαρτίου, οπότε, εκτός απροόπτου, θα βγει στον αέρα και το Κινούμαι Ηλεκτρικά της Αστυπάλαιας, με κίνητρα πολύ γενναιόδωρα.

Άλλωστε, και το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που είναι ανοιχτό σήμερα κρίνεται ως επιτυχημένο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις αρχές του φθινοπώρου 2020, οπότε ξεκίνησε, έως σήμερα το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά αυξήθηκε σε 10,6%, από 1% τον περασμένο Ιούνιο.
Ο τζίρος που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο εξάμηνο στην αγορά, λόγω του προγράμματος, ξεπερνά τα 40.000.000 ευρώ. Ειδικότερα, έως χθες είχαν κατατεθεί 10.206 αιτήματα κυρίως για ηλεκτρικά ποδήλατα (το 75% των αιτήσεων), αλλά και για ηλεκτρικά δίκυκλα (16%) και αυτοκίνητα. Στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί επιδοτήσεις 9.100.000 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης