Ενέργεια

Σε κλιματικούς ρυθμούς η Exxon - Η νέα συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών CO2

Σε κλιματικούς ρυθμούς η Exxon - Η νέα συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών CO2
Η ExxonMobil ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, της «ExxonMobil Low Carbon Solutions»
Σχετικά Άρθρα

Από την πρώτη ημέρα εκλογής του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Joe Biden υπέγραψε εκτελεστική εντολή για επανένταξη στη Σύμβαση του Παρισιού για το Κλίμα. Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρέπει τώρα να συμμορφωθούν με τους κλιματικούς στόχους που περιγράφονται στη συμφωνία για να καταστούν ανθρακικά ουδέτερες έως το 2035.

Στο πλαίσιο αυτό, η ExxonMobil ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, της «ExxonMobil Low Carbon Solutions». Η νέα εταιρεία θα συνεργαστεί με την FuelCell Energy Inc για να προωθήσει την τεχνολογία κυψελών καυσίμου ανθρακικών αλάτων και τον Παγκόσμιο Θερμοστάτη για τη λήψη CO2 από τον αέρα.

Το σχέδιο

Αρχικά, η ExxonMobil Low Carbon Solutions σχεδιάζει πρώτα να αντιμετωπίσει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα για να ανταποκριθεί στις συμφωνίες που περιγράφονται στη συμφωνία του Παρισιού και στη συνέχεια να δημιουργήσει 20 νέες ευκαιρίες που θα συμβάλλουν στη μείωση του άνθρακα μεγάλης κλίμακας.

Η σημασία αυτής της κίνησης

Η ExxonMobil είπε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη δουλειά της με τη FuelCell, καθώς είναι «παγκόσμιος ηγέτης στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση εξαιρετικά καθαρών, αποδοτικών και αξιόπιστων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καυσίμου».

Σε συνεργασία με τη FuelCell και με πολλές άλλες ακόμα στον κλάδο, η ExxonMobil δήλωσε ότι επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την αποδέσμευση άνθρακα από τη βιομηχανία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές, έτσι ώστε να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις των εκπομπών στο περιβάλλον.

Τι ακολουθεί: Η ExxonMobil αξιολογεί πολλές νέες συνεργασίες και έργα σε όλες τις ΗΠΑ και τον κόσμο για τη συλλογή και αποθήκευση εκπομπών CO2. Αυτή τη στιγμή αξιολογεί ή εργάζεται σε έργα στις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, τη Σκωτία, τη Σιγκαπούρη και το Κατάρ.

Το μέλλον της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και χρησιμοποιείται προκειμένου να απομονώσει τον άνθρακα από τις εργοστασιακές εκπομπές, καθώς και για την απομάκρυνσή του από την ατμόσφαιρα. Όμως αυτή η τεχνολογία είναι ακριβή αποδυναμώνοντας τα πιθανά οικονομικά κίνητρα για την επένδυση σε μια τέτοια τεχνολογία.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και το βραβείο Musk των 100 εκατ. δολ. σε όποιον κατασκευάσει την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Tom Crowther, καθηγητή στο ETH Zürich και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Εκστρατείας Trillion Tree της United Nation.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει επενδύσεις σε τεχνολογίες που συμβάλλουν στον περιορισμό των μελλοντικών εκπομπών, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και η μείωση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση μπορούν να βοηθήσουν και στα δύο, αλλά θα απαιτηθεί αν συνδυάσουμε χιλιάδες διαφορετικές λύσεις. Η βελτίωση της τεχνολογίας θα μειώσει το κόστος αλλά ποτέ δεν θα το μηδενίσει. Ως εκ τούτου, ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα θα είναι άχρηστη αν ο κόσμος δεν είναι πρόθυμος να τιμολογήσει τον άνθρακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης