Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Επιτακτιτές οι οικονομικές «ενέσεις» των κυβερνήσεων στην μείωση εκπομπών CO2

Επιτακτιτές οι οικονομικές «ενέσεις» των κυβερνήσεων στην μείωση εκπομπών CO2
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι οικονομίες πρέπει να διαθέσουν περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό τους για να αποτρέψουν την άνοδο των ωκεανών

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την στάθμη των ωκεανών πιο γρηγορα από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να χρειάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (2/2) στην Ocean Science επηρεάζουν τα 2/5 του πληθυσμού της Γης που ζουν κοντά σε ακτές. Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο για να διατηρήσουν τον έλεγχο της στάθμης της θάλασσας.

«Ο προϋπολογισμός μας για τον άνθρακα είναι ακόμη πιο εξαντλημένος», δήλωσε ο Aslak Grinsted, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος συνέγραψε την έρευνα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να φροντίσουν να μειωθούν επιπλέον 200 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι άνθρακα - ισοδύναμοι με περίπου πέντε χρόνια παγκόσμιων εκπομπών - για να παραμείνουν εντός των ορίων που είχαν καθοριστεί από προηγούμενες προβλέψεις, είπε.

Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας

Οι ερευνητές βασίστηκαν στα μοντέλα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ηνωμένου Έθνους, πολλά από τα οποία εξετάζουν μόνο τα τελευταία 150 χρόνια, ενσωματώνοντας δεδομένα που χρονολογούνται αρκετούς αιώνες.

Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι περίπου 0,5 βαθμοί Κελσίου αύξησης θερμοκρασιών, αναμένεται σε μισό μέτρο της θαλάσσιας ανόδου. Οι ωκεανοί θα μπορούσαν να ανέβουν περισσότερο από 1 μέτρο στους 2 βαθμούς Κελσίου, μια πορεία που θα περάσει εύκολα υπό τις τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα.

«Τα μοντέλα στα οποία βασίζουμε τις προβλέψεις μας για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας προς το παρόν δεν είναι αρκετά ευαίσθητα», δήλωσε ο Grinsted. «Για να το πούμε απλά, δεν χτυπούν το σημάδι όταν τα συγκρίνουμε με το ρυθμό αύξησης της στάθμης της θάλασσας που βλέπουμε όταν συγκρίνουμε μελλοντικά σενάρια με παρατηρήσεις που έχουν επιστρέψει στο παρελθόν», πρόσθεσε.

-1x-1.png

Τα συμπεράσματα ακολουθούν την προειδοποίηση του περασμένου μήνα ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν λιώσει 28 τρισεκατομμύρια μετρικούς τόνους πάγου - ισοδύναμο με ένα πάχος 100 μέτρων που καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα μεθοδολογία παρακολούθησης της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους προγραμματιστές ακινήτων και τους πολεοδόμους να δημιουργήσουν συστήματα παλιρροιακής άμυνας.

«Τα σενάρια που βλέπουμε ενώπιόν μας τώρα σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι πολύ συντηρητικά », δήλωσε ο Grinsted, προσθέτοντας ότι η ομάδα του στο Ινστιτούτο Niels Bohr επικοινωνεί με την IPCC για την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της στην έκτη έκθεση αξιολόγησης του επόμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης