Ξεπέρασε τα 2,9 GW η προσθήκη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2020

Ξεπέρασε τα 2,9 GW η προσθήκη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2020
Η Ευρώπη διαθέτει τώρα 25 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας που αποτελείται από 116 έργα που λειτουργούν σε 12 χώρες
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη πρόσθεσε 2.918 MW νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2020, σύμφωνα την WindEurope.

Εννέα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα ήρθαν σε σύνδεση σε πέντε χώρες, με τις Κάτω Χώρες να συνδέουν 1493 MW, το Βέλγιο 706 MW, το Ηνωμένο Βασίλειο 483 MW και τη Γερμανία 219 MW. Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε την εγκατάσταση μιας πλωτής υπεράκτιας μονάδας συγχρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα NER300 της ΕΕ, ανέφερε η WindEurope.

Η συνολική εικόνα

Η Ευρώπη διαθέτει τώρα 25 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας που αποτελείται από 116 έργα που λειτουργούν σε 12 χώρες. Η WindEurope πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν ρεκόρ επενδύσεων ύψους 26,3 δισ. ευρώ σε νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα το 2020 για τη χρηματοδότηση έργων συνολικής ισχύος 7,1 GW.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson δήλωσε: «26 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις το 2020 είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Οι επενδυτές βλέπουν ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι φθηνή, αξιόπιστη και ανθεκτική - και ότι οι κυβερνήσεις το θέλουν περισσότερο. Και αυτές οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Κάθε νέα υπεράκτια ανεμογεννήτρια παράγει 15 εκατομμύρια ευρώ οικονομικής δραστηριότητας».

Στη συνέχεια, έγινε πρόβλεψη για την μελλοντική ευοίωνη εικόνα στον εν λόγω τομέα, επισημαίνοντας ότι: «Αναμένουμε ότι οι 77.000 άνθρωποι που εργάζονται στον υπεράκτιο άνεμο σήμερα στην Ευρώπη θα είναι 200.000 μέχρι το 2030. Οι νέες εγκαταστάσεις δείχνουν την ανθεκτικότητα της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας. Τα υπάρχοντα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης συνέχισαν να λειτουργούν».

Περαιτέρω στοιχεία

Η WindEurope πρόσθεσε ότι το μέσο μέγεθος των στροβίλων που εγκαταστάθηκαν πέρυσι ήταν πάνω από 8 MW. Σημείωσε ότι υπογράφηκαν έξι σημαντικές συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για ενέργεια από υπεράκτια αιολική ενέργεια.

«Αυτό δείχνει την εταιρική ζήτηση για καθαρή υπεράκτια αιολική ενέργεια» συμπλήρωσε.

Τέλος, οι Nestle, Amazon, Deutsche Bahn, Borealis και Ineos αποτελούν μερικούς από τους μεγάλους εταιρικούς παραλήπτες της εν λόγω μορφής ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης