ΙΕΝΕ: Με 45% ΑΠΕ + Υδροηλεκτρικά στην ηλεκτροπαραγωγή τον Ιανουάριο

ΙΕΝΕ: Με 45%  ΑΠΕ + Υδροηλεκτρικά στην ηλεκτροπαραγωγή τον Ιανουάριο
Σταθερά μεγαλώνει το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα

 Στο 45% έφτασε τον Ιανουάριο η συνολική συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών, στο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή.

Εντυπωσιακό ήταν το ποσοστό των νερών, που συνεισέφεραν κατά 14%, όταν τους 12 μήνες του 2020 η συμμετοχή τους κυμαίνονταν από 2% και το πολύ 8% (τον περασμένο Ιούνιο).

Όσο για τα αιολικά πάρκα, τα  φωτοβολταϊκά και τις μονάδες βιομάζας έφτασαν στο 31%, ενώ το 42% καλύφθηκε από φυσικό αέριο και το 13% από λιγνίτη.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς που έκανε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ τον Ιανουάριο ανήλθε σε 1,917,142 MWh και 1,445,267 MWh αντίστοιχα, ενώ από τα νερά έφτασαν τις 656,624 MWh. 

Με αρνητικό πρόσημο οι καθαρές εισαγωγές

Όσον αφορά στις συνολικές καθαρές εισαγωγές της Ελλάδας, για τον Ιανουάριο είχαν αρνητικό πρόσημο και ανήλθαν σε  -104,418 MWh.

Σχετικά με την αγορά Φυσικού Αερίου, οι εισαγωγές ήταν αυξημένες τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο και ανήλθαν σε 6.9 TWh, αυξημένες κατά 4.5% σε μηνιαία βάση και κατά 3%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Η μέση ημερήσια εισαγωγή φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2021 έφτασε τις 222,454 MWh.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων του τμήματος ανάλυσης ενεργειακών αγορών του ΙΕΝΕ, είναι ότι τον πρώτο μήνα του 2021 καταγράφεται μειωμένη η ποσοστιαία συνεισφορά του LNG, το οποίο τους προηγούμενους μήνες έτεινε να …ισοφαρίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου).

Aυξημένο το μέσο φορτίο

Κι αυτό διότι από τον Ιανουάριο το φυσικό αέριο εισάγεται πλέον στην Ελλάδα μέσω τεσσάρων σημείων εισόδου καθώς προστέθηκε και η Νέα Μεσημβρία, το νέο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP, εκτός από το  Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, τους Κήπους Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και την Αγία Τριάδα απέναντι από τη Ρεβυθούσα.


Όπως δείχνουν τα στοιχεία, από τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου  τον Ιανουάριο (6.9 TWh), οι 2.6 TWh (ή το 37%) εισήχθησαν μέσω της Αγίας Τριάδας, οι 2.7 TWh (40%) μέσω του Σιδηροκάστρου, οι 0.4 TWh (6%) μέσω των Κήπων και  το 1.2 TWh (17%) μέσω της Νέας Μεσημβρίας. Αντιστοίχως, τον Δεκέμβριο από την Αγία Τριάδα στη Ρεβυθούσα είχε εισαχθεί το 42%.

 Όσον αφορά στη ζήτηση ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 4,507,669 MWh τον Ιανουάριο, κινούμενη ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 6,059 MW, αυξημένο κατά 3% σε μηνιαία βάση, αλλά μειωμένο κατά 6% σε ετήσια βάση.

Το ελάχιστο φορτίο συστήματος για τον περασμένο μήνα  ανήλθε στα 3,644 MW, ενώ το μέγιστο στα 8,861 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης