Ενέργεια

Πώς η Ευρώπη «οδηγεί» την κούρσα της ηλεκτροκίνησης

Πώς η Ευρώπη «οδηγεί» την κούρσα της ηλεκτροκίνησης
Η Ευρώπη κατέγραψε περίπου 1,39 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα το 2020, σημειώνοντας μια τεράστια αύξηση κατά 137% σε ετήσια βάση.
Σχετικά Άρθρα

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) το 2020 αυξήθηκαν κατά 43% σε 3,24 εκατομμύρια, με την Ευρώπη και την Κίνα να γίνονται οι μεγαλύτερες αγορές, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το EV-volumes.com

Παρά τη συρρίκνωση της τάξεως του 14% στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων το προηγούμενο έτος λόγω της οικονομικής ύφεσης από την πανδημία, τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δείχνουν ότι οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν.

Οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν από τον Ιούλιο του 2020 και μετά, παρά την αργή έναρξη του πρώτου εξαμήνου του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA.

Τι έκαναν Ευρώπη και Κίνα

Η Ευρώπη κατέγραψε περίπου 1,39 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα το 2020, σημειώνοντας μια τεράστια αύξηση κατά 137% σε ετήσια βάση. Αυτό οφειλόταν στα νέα ελκυστικά  μοντέλα, στην ενίσχυση των κινήτρων από Πράσινα ταμεία για τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη και στην πολύ βελτιωμένη διαθεσιμότητα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Κίνα ακολούθησε με 1,33 εκατομμύρια πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, δείχνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι πωλήσεις EV στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά ένα μικρό ποσοστό 4% με 328.000 την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι αγορές στην Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία παρουσίασαν επίσης πτώση στις πωλήσεις EV το 2020, αν και η εν λόγω αγορά ήταν πιο ανθεκτική στην πανδημία από τις αγορές αυτοκινήτων γενικά.

Η γενικότερη εικόνα

Με τη ρεκόρ αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων το 2020, περισσότερα από 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται τώρα στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον IEA.

Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 4% το 2020 από το επίπεδο 2,5% το 2019. Ωστόσο, ο IEA στην ανάλυσή του συμπεραίνει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών.

Φέτος, ο αριθμός των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει τα 4,6 εκατομμύρια με υψηλότερη ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του EV-volumes.com. Αυτό θα σήμαινε αύξηση περίπου 42% σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης