Συνεργασία Γαλλίας - Σκωτίας στα offshore αιολικά και το υδρογόνο

Συνεργασία Γαλλίας - Σκωτίας στα offshore αιολικά και το υδρογόνο
Η υπεράκτια αιολική δραστηριότητα αλλά και οι τεχνολογίες υδρογόνου έχουν σημαντικό ρόλο για τις στρατηγικές ενεργειακής απεξάρτησης από άνθρακα

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει αναθέσει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC) σύμβαση για να διερευνήσει ευκαιρίες για πλωτές αλυσίδες εφοδιασμού υπεράκτιων αιολικών και υδρογόνου στη Σκωτία και τη Γαλλία.

Η υπεράκτια αιολική δραστηριότητα αλλά και οι τεχνολογίες υδρογόνου έχουν σημαντικό ρόλο για τις στρατηγικές ενεργειακής απεξάρτησης από άνθρακα και στις δύο χώρες και διεθνώς.  Επίσης, μπορούν να εντοπιστούν νέες μηχανικές λύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας αυτών των τεχνολογιών.

Η κοινοπραξία θα συνεργαστεί άμεσα με εταιρείες αλυσίδας εφοδιασμού με αιωρούμενο αέριο και υδρογόνο για να αναζητήσει σχόλια σχετικά με τις υπάρχουσες πετυχημένες συνεργασίες, Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν σε τελική έκθεση το καλοκαίρι του 2021 πριν από την COP26 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Paul Wheelhouse, υπουργός Ενέργειας της Σκωτίας είπε: «Αυτό το έργο, το οποίο βλέπει τη συνεργασία μεταξύ της Σκωτίας και των φίλων μας στη Γαλλία, είναι σύμφωνο με τις διεθνείς προτεραιότητες ενεργειακής δέσμευσής μας τόσο για το υδρογόνο όσο και για τον υπεράκτιο άνεμο και θα συμβάλει στην υποστήριξη των προσπαθειών μας για ανάπτυξη των ΑΠΕ».

Μέσα στην κοινοπραξία του έργου, η EMEC φέρνει «εκτεταμένη τεχνογνωσία θαλάσσιας ενέργειας και υδρογόνου» και είναι καλά συνδεδεμένη στις σχετικές αλυσίδες εφοδιασμού της Σκωτίας. Η Innosea φέρνει μια «ισχυρή γαλλική προοπτική» σε αυτό το ερευνητικό έργο και έχει συνεργαστεί με την EMEC στο παρελθόν για να υποστηρίξει τους προγραμματιστές θαλάσσιας ενέργειας στη Σκωτία, τη Γαλλία και πιο μακριά για να εντοπίσει νέες ευκαιρίες, ειδικά στο υδρογόνο.

Ο Walker είπε: «Η διεθνής συνεργασία και η διάδοση των μαθημάτων που αντλήθηκαν από την καινοτομία είναι αναπόσπαστα για την πρόοδο στην ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής πλωτών ανέμων και υδρογόνου. «Και οι δύο είναι επίσης βασικές πτυχές του έργου του EMEC στον έλεγχο και την επίδειξη του ενεργειακού συστήματος του μέλλοντος και είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξουμε την υλοποίηση αυτού του έργου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης