Πετρέλαιο

Σε υψηλό 13 μηνών το πετρέλαιο - Στα 63 δολ. το Brent, στα 60 δολ. το αργό

Σε υψηλό 13 μηνών το πετρέλαιο - Στα 63 δολ. το Brent, στα 60 δολ. το αργό

Προχωρεί η εξισορρόπηση της αγοράς

 

Σε υψηλό 13 μηνών κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα 15/2/2021, καθώς η διάθεση εμβολίων υπόσχεται να αναζωογονήσει τη ζήτηση και οι παραγωγοί συνέχισαν να αυξάνουν την προσφορά.

Περί τις 19:10 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωσε 1,76%, στα 63,52 δολ. το βαρέλι, αφού έφτασε στα 63,76 δολαρίων, το υψηλότερο από τις 22 Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ σημείωναν άνοδο 1,58%, στα 60,41 δολάρια αφού έφτασαν τα 60,95 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιανουαρίου πέρυσι.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 5% την περασμένη εβδομάδα. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του περιορισμού του εφοδιασμού, κυρίως λόγω των περικοπών παραγωγής από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και των συναφών παραγωγών στην ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ +.

Novak: Σε πορεία ανάκαμψης η αγορά

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και η τιμή του πετρελαίου φέτος θα μπορούσε να φτάσει κατά μέσο όρο 45-60 $ το βαρέλι.
«Έχουμε δει χαμηλή μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά είναι ισορροπημένη και οι τιμές που βλέπουμε σήμερα είναι σύμφωνες με την κατάσταση της αγοράς », ανέφερε η Novak.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προχωρεί για το πρώτο σημαντικό νομοθετικό επίτευγμα της θητείας του, στρεφόμενος σε μια διμερή ομάδα αξιωματούχων την Παρασκευή για βοήθεια στο σχέδιο ανακούφισης κορωναϊού ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Το πολυαναμενόμενο πακέτο 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχει περάσει. Δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία για τις δουλειές των ΗΠΑ υπαινίσσονται μια δύσκολη αγορά εργασίας, το πακέτο ανακούφισης δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα για ορισμένους », δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής πετρελαίου στη PVM Oil Associates του Λονδίνου. Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τον εφοδιασμό, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν τη Δευτέρα εάν θα απεργήσουν αυτήν την εβδομάδα στο μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φόρτωσης πετρελαίου της Νορβηγίας. Μια απεργία θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή σε πεδία που παράγουν το ένα τρίτο του αργού προϊόντος της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης