Ενέργεια

Ηλεκτρικά όλα τα αυτοκίνητα της Jaguar έως το 2025

Ηλεκτρικά όλα τα αυτοκίνητα της Jaguar έως το 2025

Η JLR σχεδιάζει πλήρη γκάμα ηλεκτρονικών μοντέλων έως το 2030

 

Η πολυτελής μάρκα Jaguar Land Rover Jaguar θα είναι πλήρως ηλεκτρική έως το 2025 και η αυτοκινητοβιομηχανία θα λανσάρει ηλεκτρονικά μοντέλα ολόκληρης της σειράς μέχρι το 2030, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, καθώς εντάχθηκε στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη οχημάτων μηδενικών εκπομπών.

Η JLR, που ανήκει στην ινδική Tata Motors ανακοίνωσε ότι η μάρκα Land Rover θα λανσάρει έξι καθαρά ηλεκτρικά μοντέλα τα επόμενα πέντε χρόνια, με τα πρώτα να έρχονται το 2024. Γνωστή για το εμβληματικό μοντέλο E-Type υψηλής απόδοσης στις δεκαετίες 1960 και 1970, η Jaguar αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση με πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες - προωθώντας τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση και τη δύναμη ενός πολυτελούς μοντέλου κινητήρα καύσης.
Η JLR ανακοπίνωσε ότι θα κρατήσει ανοιχτά και τα τρία βρετανικά εργοστάσιά της καθώς ηλεκτροδοτεί τη γκάμα της. «Ήρθε η ώρα να φανταστούμε ξανά το επόμενο κεφάλαιο και για τις δύο μάρκες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Thierry Bollore.
Οι μετοχές της Tata Motors αυξήθηκαν έως και 3% μετά την ανακοίνωση. Η JLR ανέφερε ότι τα ηλεκτρικά της σχέδια για την Jaguar θα επικεντρωθούν στο εργοστάσιό της Solihull, αλλά εγκατέλειψε τα σχέδια για την κατασκευή του XJ, στην εγκατάσταση Castle Bromwich στην κεντρική Αγγλία.
Ο Bollore, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι το εργοστάσιο του Castle Bromwich θα επικεντρωθεί μακροπρόθεσμα σε δραστηριότητες «μη παραγωγής» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

3,5δισ. δολ. σε εχνολογίες ηλεκτροδότησης

Η JLR θα δαπανήσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως για τεχνολογίες ηλεκτροδότησης και για την ανάπτυξη υπηρεσιών συνδεδεμένων οχημάτων. Η εταιρεία δήλωσε ότι επενδύει επίσης την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου υδρογόνου εν αναμονή μιας μελλοντικής μετάβασης σε υδρογόνο σε οχήματα με ισχύ. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει πρωτότυπα χρησιμοποιώντας κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στους δρόμους της Βρετανίας εντός του επόμενου έτους, ως μέρος ενός επενδυτικού σχεδίου μεγάλης εμβέλειας. Οι εταιρείες αυτοκινήτων παγκοσμίως ακολουθούν στρατηγικές μηδενικών εκπομπών για την επίτευξη αυστηρών στόχων εκπομπών CO2 στην Ευρώπη και την Κίνα.

Η μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων Bentley Motors, που ανήκει στη γερμανική Volkswagen ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι η γκάμα μοντέλων της θα είναι πλήρως ηλεκτρική έως το 2030 και τον περασμένο μήνα η General Motors Co ανακοίνωσε ότι στοχεύει να έχει μια σειρά μηδενικών εκπομπών έως το 2035. Ορισμένες χώρες έχουν επίσης ανακοινώσει απαγορεύσεις για νέες πωλήσεις οχημάτων ορυκτών καυσίμων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ το 2030. Η JLR ανέφερε ότι ήταν «σε πορεία προς» διψήφιο λειτουργικό κέρδος και θετική ταμειακή ροή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης