Ενέργεια

ΗΠΑ: Γερουσιαστές πιέζουν τη διοίκηση Biden για την επιβολή κυρώσεων στο Nord Stream 2

ΗΠΑ: Γερουσιαστές πιέζουν τη διοίκηση Biden για την επιβολή κυρώσεων στο Nord Stream 2

«Κακή συμφωνία» για την Ευρώπη λέει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

 

Δύο αμερικανοί γερουσιαστές προέτρεψαν τον Πρόεδρο Joe Biden να διασφαλίσει την επιβολή κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο με στόχο τη διακοπή του έργου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από την Ρωσία προς την Γερμανία, το οποίο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή το χαρακτήρισε ως «κακή συμφωνία» για την Ευρώπη.

Οι γερουσιαστές Jim Risch,(Ρεπουμπλικανός), και Jeanne Shaheen, (Δημοκρατικός), προέτρεψαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην καθυστερήσει την έκδοση έκθεσης στο Κογκρέσο που απαιτείται βάσει των κυρώσεων που εγκρίθηκαν στο ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, το οποίο όπως ανέφεραν λήγει στις 16 Φεβρουαρίου.
Η έκθεση θα εντοπίσει εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή, την ασφάλιση και την επαλήθευση του Nord Stream 2.
Ο νόμος απαιτεί την επιβολή κυρώσεων στις εισηγμένες εταιρείες. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να τερματίσουμε αυτό το επικίνδυνο έργο», ανέφεραν οι γερουσιαστές στην επιστολή, σύμφωνα με το Reuters. Η επιστολή έκανε λόγο ότι «αναφορές τύπου ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει υποβάλει μια προσφορά που θα απαιτούσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγνοήσουν τις υποχρεωτικές από το νόμο κυρώσεις», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Αγώνας δρόμου για την Gazprom

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom αγωνίζεται να ολοκληρώσει το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας πριν από την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αναμένει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί φέτος. Οι εργασίες για το έργο σταμάτησαν για ένα χρόνο μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στα τέλη του 2019. Ο Nord Stream 2 είναι περισσότερο από 90% ολοκληρωμένος, αλλά απαιτεί επιπλέον δύσκολη εργασία σε βαθιά νερά της Βαλτικής Θάλασσας στα ανοικτά της Δανίας, όπου βόμβες του Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έχουν εκραγεί βρίσκονται στον βυθό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτάχθηκαν στο έργο από τις ημέρες του πρώην προέδρου Obama, αναφέρουν ότι το έργο θα αυξήσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου Poutin στην Ευρώπη. Ο αγωγός θα αποφύγει την Ουκρανία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες, στερώντας τους από προσοδοφόρα τέλη διαμετακόμισης.
Το έργο έγινε ακόμη πιο πολιτικοποιημένο αφού ο επικριτής του Κρεμλίνου Alexei Navalny, ο οποίος δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο στη Σιβηρία και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία, φυλακίστηκε από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση Trump ώθησε τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ή LNG, ως εναλλακτική λύση για την Ευρώπη έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ρωσία, η Γερμανία και η Nord Stream 2, μια κοινοπραξία της Gazprom και αρκετών δυτικών εταιρειών, λένε ότι το έργο αφορά αποκλειστικά το εμπόριο.

«Διαιρεί την Ευρώπη»

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα υποβάλει την έκθεση. «Είναι μια κακή διαπραγμάτευση επειδή χωρίζει την Ευρώπη, εκθέτει την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη σε ρωσική χειραγώγηση, αντιβαίνει στους δηλωμένους στόχους ενέργειας και ασφάλειας της Ευρώπης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ned Price.
Ωστόσο, ο Price είπε ότι «οι κυρώσεις είναι μόνο ένα» από πολλά εργαλεία και ότι το υπουργείο θα συνεργαστεί στενά με συμμάχους και εταίρους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και την προστασία από την «επιθετική συμπεριφορά». Ερωτηθείς εάν το υπουργείο σκοπεύει να τηρήσει την προθεσμία της 16ης Φεβρουαρίου, ο Price δήλωσε ότι δεσμεύεται να ενημερώσει το Κογκρέσο για να διασφαλίσει ότι οι νομοθέτες «έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται εγκαίρως με τον τρόπο που μπορούμε να παρέχουμε».

Οι υποστηρικτές των κυρώσεων Nord Stream 2 ανέφεραν ότι το Κογκρέσο θα συνεχίσει να πιέζει τη διοίκηση για το θέμα. Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου της Zurich Insurance Group, ένας από τους 20 ασφαλιστές σε μια κοινοπραξία που υποστηρίζει τον αγωγό, έχουν ήδη εγκαταλείψει το έργο φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ. «Το Κογκρέσο ξέρει ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και θα σπρώξει δεν θα κάνει πίσω αν δεν περιληφθούν» στην έκθεση, δήλωσε ο Daniel Vajdich, πρόεδρος της Yorktown Solutions, μια ομάδα πίεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης