Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σδούκου: Επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία – Πλήρης απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028

Σδούκου: Επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία – Πλήρης απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, το θέμα παραμένει ζωντανό

Επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία προανήγγειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλ. Σδούκου στο Athens Energy Dialogues.

Όπως είπε, οι επενδύσεις αυτές είναι απολύτως αναγκαίες για τη στήριξη της εθνικής στρατηγικής για αύξηση της συμμετοχής ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, μείωση ρύπων και εξηλεκτρισμού του ενεργειακού συστήματος της χώρας.Είναι παράλληλα αναγκαίες είπε, «για να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ακόμη και σε ακραίες συνθήκες όπως η πρόσφατη κακοκαιρία».

Η κ. Σδούκου υπογράμμισε πως στην στρατηγική της κυβέρνησης υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ σκοπού και μέσων. «Θέλουμε ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές και σε αυτή την κατεύθυνση αδιαπραγμάτευτη είναι η πλήρης απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Ωστόσο έχουμε επίγνωση των δυσκολιών για μια τόσο μεγάλη αλλαγή μοντέλου και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με ευελιξία. Θα στηριχτούμε στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω».

Η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η δημιουργία νέων διασυνδέσεων και η ενίσχυση των υφιστάμενων ενώ σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, θα συνεχίσει να είναι σημαντικό για το ενεργειακό σύστημα της χώρας ενώ θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση του LNG στις θαλάσσιες μεταφορές και την κίνηση βαρέων οχημάτων σε συνδυασμό με την ηλεκτροκίνηση.

Τέλος, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του East Med για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο αλλά και για την εξαγωγή των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις σε σχέση με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, υπογράμμισε ωστόσο ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος αλλά και ότι το θέμα παραμένει «ζωντανό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης