Ενέργεια

Λάθος η επιβολή ορίων στην Αγορά Εξισορρόπησης, απαραίτητη η αντιστάθμιση για τους παρόχους

Λάθος η επιβολή ορίων στην Αγορά Εξισορρόπησης, απαραίτητη η αντιστάθμιση για τους παρόχους
Η κριτική του Αλεξ. Παπαλεξόπουλου προέδρου της ECCO Intl εντοπίζει τις στρεβλώσεις του συστήματος

Χρειάζεται προσεκτική ανάλυση όσων συμβαίνουν και στις τρεις αγορές του Target Model, καθώς υπάρχει απόλυτη σύνδεση Αγοράς Επόμενης Ημέρας, Αγοράς Εξισορρόπησης και Ενδοημερήσιας Αγοράς. Η σύγκλιση μιας χρηματοοικονομικής αγοράς όπως είναι η Αγορά Επόμενης Ημέρας, με μια αγορά φυσικής παράδοσης, όπως η Αγορά Εξισορρόπησης, αποτελεί εγγενές πρόβλημα του Target Model, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα εντός της ελληνικής αγοράς και όπως φαίνεται είναι η αιτία της αναταραχής που επικρατεί σχετικά με την Αγορά Εξισορρόπησης λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται σε αυτή, τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Target Model.

Πρόκειται για το ίδιο εγγενές πρόβλημα που οδήγησε στην κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος της Καλιφόρνιας το 2000 με αποτέλεσμα την πτώχευση του Διαχειριστή του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και πολλών από τους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς.Ωστόσο το μοντέλο πάνω στο οποίο έχει σχεδιαστεί η νέα ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να αλλάξει ακριβώς διότι είναι συνεπές με αυτά που ισχύουν στην ΕΕ και οι όποιες λύσεις δεν είναι οι βέλτιστες.
Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων στο Athens Energy Dialogs ο κ. Αλεξ. Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECCO Intl, η οποία σχεδίασε τη νέα ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με βάση του κανόνες του Target Model.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος υπάρχουν πολλές απόψεις για το ποιά προσωρινά μέτρα πρέπει να ληφθούν, τα οποία ωστόσο δεν επιλύουν το πρόβλημα αφού αυτό έχει μεγαλύτερο βάθος και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια του.

Λάθος το κατώφλι στις τιμές από τη ΡΑΕ


Χαρακτήρισε λάθος την επιβολή από τη ΡΑΕ κατωφλίου στις αρνητικές τιμές εντός της Αγοράς Εξισορρόπησης, σημειώνοντας πως τη στιγμή που δεν υπάρχει capacity market και που το σύστημα έχει ανάγκη από επενδύσεις σε ευέλικτες μονάδες πρέπει να επιτραπεί η ύπαρξη ρευστότητας στην αγορά.

Η επιβολή ορίων στις τιμές δεν είναι η κατάλληλη λύση είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ότι αφορά τους παρόχους ηλεκτρισμού τόνισε ότι δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς μέτρα αυτοπροστασίας και αντιστάθμιση κινδύνων.   

Για την επίλυση των όποιων προβλημάτων ο κ. Παπαλεξόπουλος τάχθηκε κατά των βίαιων μέτρων που λαμβάνονται υπό καθεστώς πανικού και σημείωσε ότι χρειάζεται προσεκτική ανάλυση όσων συμβαίνουν και στις τρεις αγορές του Target Model, καθώς υπάρχει απόλυτη σύνδεση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας με την Αγορά Εξισορρόπησης αλλά και την Ενδοημερήσια Αγορά η οποία επί του παρόντος υπολειτουργεί. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η μέση τιμή στην Αγορά Εξισορρόπησης για σήμερα (18/2) διαμορφώθηκε για την ανοδική ενέργεια σε 107,44 ευρώ/MWh και για την καθοδική ενέργεια στα 7,48 ευρώ/MWh, ενώ στην Αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 57,79 ευρώ/MWh.


Αγορά Επόμενης Ημέρας και ΑΠΕ

Ο κ. Παπαλεξόπουλος χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα το price dumping που γίνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο πλαίσιο μιας επιθετικής πολιτικής που ακολουθούν κάποιοι παίκτες και παρά το γεγονός ότι αυτό επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, εφόσον γίνεται συστημικά χρειάζεται η ΡΑΕ να το κοιτάξει σοβαρά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με όσους ζητούν προσωρινά μέτρα, καθώς δεν λύνουν το πρόβλημα σε βάθος χρόνου.
Για παράδειγμα, υποστήριξε ότι χρειάζονται οι μηδενικές προσφορές και σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε καταστροφικό αποτέλεσμα γιατί θα αλλάξει η συμπεριφορά των συμμετεχόντων.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην Αγορά Επόμενης Ημέρας απ΄ όπου ξεκινούν τα προβλήματα καθώς παρατηρήθηκαν υπερβολικές μειώσεις τιμών.
Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να εξεταστούν για μια μόνιμη λύση είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε ΑΠΕ που δεν εκτίθενται στην αγορά ενώ πρέπει να δούμε και το ρόλο των υδροηλεκτρικών.
Τέλος, η εκτίμησή του είναι ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και στη σύζευξη με τις άλλες χώρες και στις υπόλοιπες αγορές στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης οπτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης