Ενέργεια

Berkeley Lab: Πόσες χιλιάδες GW ΑΠΕ θα απαιτήσουν οι μηδενικές εκπομπές CO2

Berkeley Lab: Πόσες χιλιάδες GW ΑΠΕ θα απαιτήσουν οι μηδενικές εκπομπές CO2
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη νέα έρευνα για την σημασία των ΑΠΕ και των ενεργειακών υποδομών

Η επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια και τη βιομηχανία έως το 2050 μπορεί να επιτευχθεί με την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών των ΗΠΑ και τη λειτουργία των ΑΠΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley (Berkeley Lab), το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (USF) και τη συμβουλευτική εταιρεία Evolved Energy Research.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ο κόσμος πρέπει να φτάσει μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2 έως τα μέσα του αιώνα, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να αποφευχθούν οι πιο επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μετασχηματισμός των υποδομών

Θα χρειαστεί έως το 2050 η κατασκευή πολλών GW αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, νέες γραμμές μεταφοράς, ένα στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών, εκατομμύρια αντλίες θερμότητας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και καινοτομία σε νέες τεχνολογίες.

Ένα σενάριο έδειξε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική και βιοενέργεια), αλλά θα κόστιζε περισσότερο και θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρήση γης.

24.JPG

Η ευχάριστη έκπληξη

«Ήμασταν ευχάριστα έκπληκτοι που το κόστος του μετασχηματισμού είναι τώρα χαμηλότερο από ό, τι σε παρόμοιες μελέτες που κάναμε πριν από πέντε χρόνια, παρόλο που αυτό επιτυγχάνει πολύ πιο φιλόδοξη μείωση του άνθρακα», δήλωσε μια εκ των βασικών συντακτών της έρευνας, Margaret Torn.

«Ο κύριος λόγος είναι ότι το κόστος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα έχει μειωθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η λιγότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο θα σημαίνει λιγότερα χρήματα που δαπανώνται για το πετρέλαιο και λιγότερη οικονομική αβεβαιότητα λόγω των διακυμάνσεων των τιμών του πετρελαίου. Τα κλιματικά οφέλη περιλαμβάνουν τις αποφευχθείσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως ακραίες ξηρασίες και τυφώνες, αποφυγή ρύπανσης του αέρα και των υδάτων από την καύση ορυκτών καυσίμων και βελτιωμένη δημόσια υγεία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να υπάρχει μια καλά μελετημένη στρατηγική οικονομικής μετάβασης για βιομηχανίες και κοινότητες με βάση τα ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για την οικοδόμηση μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα» υπογράμμισε η Τorn.

H επόμενη δεκαετία

Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι νέες υποδομές θα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και θα διατηρήσουν την τρέχουσα χωρητικότητα φυσικού αερίου προς το παρόν για αξιοπιστία. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα. Δεν χρειάζεται να δώσουμε μια μεγάλη μάχη τώρα για ζητήματα όπως η βραχυπρόθεσμη κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, διότι τα νέα πυρηνικά δεν χρειάζονται τα επόμενα δέκα χρόνια για να βρεθούν σε ένα δίκτυο εκπομπών μηδενικών εκπομπών» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jim Williams.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης