Τελευταία Νέα

AXIA: Πόσο θα επηρεάσει την ΤΕΝΕΡΓΑ το πρόβλημα στις ΗΠΑ

AXIA: Πόσο θα επηρεάσει την ΤΕΝΕΡΓΑ το πρόβλημα στις ΗΠΑ
Οι αναλυτές επειχειρούν μια πρώτη αποτίμηση από τις επιπτώσεις του πολικού ψύχους στις ΗΠΑ στις ανεμογεννήτριες

To πρόβλημα της ΤΕΝΕΡΓΑ στις ΗΠΑ έχει να κάνει με την αδυναμία των 3 αιολικών δυναμικότητας 520 MW να παράσχουν την προγραμματισμένη ενέργεια στο σύστημα λόγω των ακραίων συνθηκών.
Σύμφωνα με την AXIA οι τιμές εκτινάχθηκαν στα 9.000δολ/MWh και σύμφωνα με το teleconference του μάνατζμεντ με τους επενδυτές, υπάρχουν εναλλακτικές αντιμετωπίσεις, όπως αυτή που επικαλείται το ακραίο και απροσδόκητο νομικά γεγονός που δεν μπορούσε να προβλεφθεί στην φάση υπογραφής των συμβολαίων, εξέλιξη που αν δικαιωθεί προφυλάσσει την πλευρά της εταιρίας από το κόστος μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της.
Είναι το λεγόμενο "force majeuvre" event.

Mε δεδομένο ότι τα αιολικά έμειναν εκτός 4 - 5 ημέρες και η εταιρία σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα είναι υποχρεωμένη να παραδώσει τις πσοσότητες ρεύματος για τις οποίες έχει συμφωνήσει, η πρωτογενής επίπτωση υπολογίζεται σε 100- 150 εκατ δολ με βάση την άνοδο  της τιμής στο ERCOT market στα 9.000 δολ/Mwh από 30-40 δολ και επίσης , ότι η παραγωγή για τον χειμώνα είναι στις 3.000Mw/ημέρα.

Ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου εφόσον προσφύγει η εταιρία, η επίπτωση μπορεί να είναι από μηδέν ως η πλήρης αποζημίωση.
Κατά την AXIA οι καταγραφείσες απώλειες της μετοχής έχουν υπερεκτιμήσει τις επιπτώσεις και αναφέρει:

Η ΤΕΝΕΡΓΑ έχειε επενδύσει 130 εκατ δολ για τα 3 αιολικά που έχουν και 160 εκατ δάνειο.
Αν προκύψουν υποχρεώσεις, θα απαιτηθούν ενδεχομένως πρόσθετα 50 εκατ για ρευστότητα και εφόσον υπάρξει μια απόφαση που θα ζητήσει μερική αποζημίωση, τότε θα μειωθεί το IRR σε μονοψήφιο επίπεδο και η αποτίμηση θα πρέπει να έχει μείωση της τιμής στόχου κατά 0,5 ευρώ από το 15,40 ευρώ, που είναι σήμερα.

Αν όμως υπάρξει μια εξέλιξη για απαίτηση μεγαλύτερης ρευστότητας από την υπάρχουσα για το project, τότε ενδέχεται η εταιρία να αποσυρθεί από το project και να απωλέσει 55 εκατ ευρώ σε ετήσιο EBITDA αλλά και να αποσχίσει 460 εκατ δάνεια από τον ισολογισμό και να διαγράψει τα 130 εκατ δολ που είναι επενδεδυμένα στις ΗΠΑ.
Σε μια τέτοια περίπτωση η καθοδική αναθεώρηση της τιμής στόχου είναι κατά 2 ευρώ χαμηλότερα από τα 15,40 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση χωρίς τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει EBITDA 273 εκατ ευρώ το 2023 με καθαρό δανεισμό 1 δισ και διαπραγματεύεται στο 9,3 EV/EBITDA σε σχέση με το 11 των ομοειδών εταιριών του κλάδου.

www.worldenergynews.gr

 








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης