Τελευταία Νέα

Σχέδιο για άλλα δέκα «πράσινα» νησιά μετά την Τήλο, την Αστυπάλαια και τη Χάλκη

Σχέδιο για άλλα δέκα «πράσινα» νησιά μετά την Τήλο, την Αστυπάλαια και τη Χάλκη
Στόχος ο πλήρης εξηλεκτρισμός των νησιών συνδυάζοντας την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων και ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές

Τον κύκλο του «πρασινίσματος» των ελληνικών νησιών που άνοιξε πρώτη η Τήλος και η εταιρία Eunice που λειτουργεί το πρώτο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και ακολούθησε η Αστυπάλαια με το πρόγραμμα  Smart & Sustainable Island της Volkswagen και προσφάτως η Χάλκη με το επενδυτικό πρόγραμμα των γαλλικών εταιριών Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece θα πάρουν 10 ακόμη μικρά νησιά της χώρας.

Πρόκειται για τα νησιά, Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Δονούσα, Ερεικούσα, Μεγίστη, Οθωνοί και Γαύδος τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προγράμματα διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ

Δράσεις για το  «πρασίνισμα» των ελληνικών νησιών στο πλαίσιο της απανθρακοποίησής τους μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης καταρτίζει αυτή την περίοδο η Ειδική Επιτροπή απολιγνιτοποίησης υπό τον κ. Κώστα Μουσουρούλη.

Κατηγοριοποίηση των νησιών σε τρεις ομάδες

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης τα οποία κατηγοριοποιεί σε τρεις ομάδες: Νησιά που είναι διασυνδεδεμένα, νησιά που πρόκειται να διασυνδεθούν μέχρι το 2030 και μικρά νησιά που δεν προβλέπεται να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Η τελευταία αυτή κατηγορία περιλαμβάνει τα νησιά Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί,  Δονούσα, Ερεικούσα, Μεγίστη, Οθωνοί και  Γαύδος.

Οι δράσεις του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης δεν συνδέονται με αυτές που προηγήθηκαν στα νησιά, Τήλος, Αστυπάλαια και Χάλκη, αλλά θα είναι αντίστοιχου χαρακτήρα.

Θα στοχεύουν δηλαδή στην μετάβασή στους στον πλήρη εξηλεκτρισμό συνδυάζοντας εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων (παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευση) και ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές.

Υβριδικά συστήματα και δράσεις για ηλεκτροκίνηση σχεδιάζει η αρμόδια Επιτροπή και για  τα διασυνδεδεμένα νησιά αλλά και όσα πρόκειται να διασυνδεθούν καθώς η διασύνδεσής του θα αυξήσει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας κρίνεται απαραίτητη για να αντιμετωπίσει την ευμετάβλητη παραγωγή των αιολικών και των φωτοβολταϊκών και τα προβλήματα ευστάθειας που μπορεί να προκαλέσουν.

Η Επιτροπή Μουσουρούλη στο σχεδιασμό της λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις σχετικής μελέτης της παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκεκριμένα η παγκόσμια Τράπεζα προτείνει για τα ελληνικά νησιά:

1.     Δραστικό περιορισμό της χρήσης πετρελαίου, με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, 70% έως 90% σε πρώτη φάση, και συστήματα αποθήκευσης μπαταριών λιθίου, εισάγοντας τεχνικές και ιδέες microgrids, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με το εθνικό σύστημα (ή και παράλληλα για τον αποκλεισμό blackout).

2. Εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στα ηλεκτρικά δίκτυα και εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών και τεχνικών, για την πλέον αποδοτική διαχείριση των ΑΠΕ και της κατανάλωσης.

Για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος θα διασφαλισθούν περιορισμένοι πόροι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αφού η πλειοψηφία τους θα κατευθυνθεί στις άμεσα εξαρτώμενες από το λιγνίτη περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης  και πόροι από τα τοπικά Περιφερειακά Προγράμματα των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης και γίνονται ήδη συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση με τους αρμόδιους φορείς.

Θα πρέπει να σημειωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων στα νησιά είναι αυξημένο και έχουν ήδη κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις για αδειοδότηση.  Ο δρόμος για την υλοποίησή τους θα ανοίξει με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου μέχρι τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης