Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κομισιόν: Τι ζητά από το ΥΠΕΝ για τα «πράσινα» PPA- Οι διαφορές από το ισπανικό μοντέλο

Κομισιόν: Τι ζητά από το ΥΠΕΝ για τα «πράσινα» PPA- Οι διαφορές από το ισπανικό μοντέλο
Η ελληνική πλευρά καλείται να στηρίξει με επιχειρήματα για ποιους λόγους προσδιόρισε το ύψος της επιδότησης στα 15 ευρώ/MWh.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα λεγόμενα «πράσινα» PPA (Power Purchase Agreements) δηλαδή τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ μεταξύ παραγωγών και επιλέξιμων καταναλωτών.

Το ελληνικό σχέδιο, που προβλέπει επιδότηση της τάξεως των 15 ευρώ/MWh στην τιμή της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθεται μέσω διμερών συμβολαίων από τους προμηθευτές προς την βιομηχανία,  έχει ήδη προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν η οποία με τη σειρά της έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στο ΥΠΕΝ, όσον αφορά τη δομή και το χαρακτήρα του μέτρου.

Στόχος των πράσινων PPAs όπως σχεδιάζονται από το ΥΠΕΝ είναι να ενισχυθεί η χρήση της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal και παράλληλα να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, μέσω της επιδότησης στην τιμή του ρεύματος η οποία θα προέλθει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η υποβολή του ελληνικού σχεδίου στις Βρυξέλλες  έγινε σχεδόν την ίδια περίοδο με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχήματος που πρότεινε η Ισπανία για την εν μέρει αποζημίωση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας για την προμήθεια ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Το ισπανικό σχέδιο αφορά στην παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω ενός φορέα, που θα αποκαλείται FERGEI (Aποθεματικό Ταμείο Εγγυήσεων των Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρισμού- Reserve Fund to Guarantee Large Electricity Consumers ).

Το μέτρο αξιολογήθηκε από την Κομισιόν με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Ενέργεια 2014-20, η ισχύς των οποίων έχει παραταθεί ως το τέλος του 2021.

Έγκριση του ισπανικού σχεδίου από την Κομισιόν

Η Κομισιόν ενέκρινε το ισπανικό σχήμα, εκτιμώντας ότι δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση με την έννοια του άρθρου 107 (1) TFEU.

Το ελληνικό σχήμα αν και οι λεπτομέρειες του δεν έχουν γίνει γνωστές από το υπουργείο φαίνεται ότι είναι αρκετά διαφορετικό από το ισπανικό.

Κατ΄αρχήν το κόστος της επιδότησης των πράσινων PPA προβλέπεται να προέλθει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί η ποσότητα της ενέργειας από ΑΠΕ που θα διατίθεται μέσω των διμερών συμβολαίων.

Ερωτήματα της Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά

Έτσι ένα από τα κύρια ερωτήματα που τίθενται από την Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά είναι για ποιους λόγους δεν επαρκεί για την ελληνική αγορά το ισπανικό μοντέλο.

Επίσης το ΥΠΕΝ ερωτάται από την Κομισιόν για ποιο λόγο περιορίζεται η επιδότηση μόνο στη βιομηχανία, καθώς και για ποιο λόγο η ενέργεια από ΑΠΕ θα πρέπει να κατευθύνεται μόνο στη βιομηχανία και όχι στο σύνολο των καταναλωτών ώστε το όποιο όφελος να αφορά όλη την αγορά.

Τέλος η ελληνική πλευρά καλείται να στηρίξει με επιχειρήματα για ποιους λόγους προσδιόρισε το ύψος της επιδότησης στα 15 ευρώ/MWh.       

Σημειώνεται ότι το ισπανικό σχήμα, το οποίο θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα έχει προσωρινό ετήσιο προϋπολογισμό 91,88 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα σε κλάδους υψηλής έντασης ενέργειας  και είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο διεθνές εμπόριο.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποζημιωθούν ως 85% κατ’ ανώτατο όριο της συνεισφοράς τους για τη χρηματοδότηση της παραγωγής των  ΑΠΕ, της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και της παραγωγής ενέργειας σε ισπανικά εδάφη εκτός της ιβηρικής χερσονήσου.

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ επιτρέπουν εκπτώσεις - μέχρι ένα σημείο- στη συνεισφορά των βιομηχανιών έντασης ενέργειας που δραστηριοποιούνται σε ορισμένους τομείς και είναι εκτεθειμένοι στο διεθνές εμπόριο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης