Επικαιρότητα

Τεράστια η διασπορά του κορωνοϊού - Lockdown έως 22/3 - Τα σενάρια για άνοιγμα της αγοράς

Τεράστια η διασπορά του κορωνοϊού - Lockdown έως 22/3 - Τα σενάρια για άνοιγμα της αγοράς
Ελάχιστες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία - Παραχωρούνται στο ΕΣΥ δύο ιδιωτικές κλινικές
Παρά την τεράστια διασπορά του ιού στην Αττική που έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο να ασφυκτιούν και να δίνουν πλέον μάχη καθημερινά έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο της διαλογής ασθενών για το εάν θα μπουν ή όχι σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλλιεργεί προσδοκίες για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως το lockdown, το οποίο έχει παραταθεί ήδη για δεύτερη φορά έως τις 16 Μαρτίου, θα παραταθεί και μια τρίτη φορά έως τις 22 Μαρτίου.
 
Αν και όμως θεωρείται απίθανο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες να έχουν μειωθεί δραστικά τα κρούσματα και να έχει αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ, πλέον προτάσσεται η 22η Μαρτίου ως η ημέρα των πρώτων «ανοιγμάτων», με την αρχή να γίνεται με το λιανεμπόριο και ενδεχομένως την ίδια ή την επόμενη εβδομάδα και με τα σχολεία, πρώτα με γυμνάσια και λύκεια, για να ακολουθήσουν τα δημοτικά.
Μάλιστα το σχέδιο αυτό προβλέπει άνοιγμα της εστίασης από το δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου και μετά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επαναλειτουργία του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου και πλήρες άνοιγμα (π.χ. μπαρ, γυμναστήρια) από τον Ιούνιο.
Παρόλο αυτά οι περισσότεροι ειδικοί σπεύδουν να σημειώσουν πως πιθανά «ανοίγματα» θα συμβούν μόνο αν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, τη στιγμή πάντως που υπάρχουν και οι εκτιμήσεις εκείνων που υποστηρίζουν πως πλέον τα περιοριστικά μέτρα όπως είναι σήμερα, δεν αποδίδουν και ότι πρέπει να υπάρξει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων έτσι ώστε και η κοινωνία να αποσυμπιεστεί και η οικονομία να επαναλειτουργήσει.
Προφανώς όμως μια τέτοια κίνηση ενέχει τεράστιο ρίσκο και δεν μπορεί να γίνει εφόσον το δημόσιο σύστημα υγείας τελεί υπό την ασφυκτική πίεση που βιώνει σήμερα.
Οι αριθμοί δεν επιτρέπουν κανενός είδους αισιοδοξία αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία μετρά τουλάχιστον 8.100 ενεργά κρούσματα ενώ καθημερινά αναφέρει τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα που αναφέρονται πανελλαδικά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης