Ενέργεια

ΡΑΕ: Κατάργηση του ΕΦΚ στο diesel προς ενίσχυση των μονάδων φυσικού αερίου

ΡΑΕ: Κατάργηση του ΕΦΚ στο diesel προς ενίσχυση των μονάδων φυσικού αερίου
Το μέτρο στοχεύει στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας των εν λόγω μονάδων και για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του τελικού καταναλωτή

Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σχέδιο προληπτικής δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων φυσικού αερίου για την περίοδο 2020-2022.

Το σχέδιο βασίζεται σε μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας η οποία αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου και για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας προτείνοντας μέτρα για την αδιάλειπτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο μεταξύ των οποίων είναι η κατάργηση του ΕΦΚ στο diesel που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν υποχρεωτικά οι μονάδες φυσικού αερίου ως καύσιμο αντικατάστασης.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη ο ρόλος του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα είναι ουσιώδους σημασίας, με συνέπεια ενδεχόμενη έλλειψη εφοδιασμού με φυσικό αέριο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με αυτό, να επιφέρει σοβαρή ζημία στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ή και να παρεμποδίσει τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Τρεις υποχρεώσεις των παραγωγών έναντι της ΡΑΕ

Έτσι, κρίνεται σκόπιμη η επιβολή υποχρεώσεων στους κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο ΦΑ και συγκεκριμένα:

  • Υποχρεούνται να ενημερώνουν την ΡΑΕ σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζεται η λειτουργία των μονάδων τους, ιδίως για τη χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος έως και Φεβρουάριο).
  • Το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου κάθε έτους, γνωστοποιούν εγγράφως στην ΡΑΕ σύντομη τεκμηρίωση της επάρκειας των ενεργειών, στις οποίες προέβησαν για τη συμμόρφωση με τους όρους αδείας τους και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των μονάδων τους.
  • Η ΡΑΕ μπορεί να ζητήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, εάν κατά την κρίση της, δεν διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Παράλληλα το σχέδιο που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ αναφέρει ότι η απαλλαγή από τον ΕΦΚ του πετρελαίου diesel, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως εναλλακτικό καύσιμο κατά τις κρίσεις φυσικού αερίου κρίνεται ως απαραίτητό μέτρο τόσο για τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας των εν λόγω μονάδων όσο και για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του τελικού καταναλωτή.

Έτσι, εξετάζεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) που χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό καύσιμο σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στο πλαίσιο εναλλαγής καυσίμου στη λειτουργία τους αποκλειστικά σε περίπτωση κρίσεως φυσικού αερίου, συγκεκριμένα σε επίπεδο συναγερμού 2 και 3.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας των εν λόγω μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο, το οποίο αυξάνεται σημαντικά λόγω του επιβαλλόμενου στο diesel ΕΦΚ και εν τέλει μετακυλίεται  στον τελικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πετρέλαιο αυτό αντικαθιστά, κατά την κρίση επιπέδων 2 και 3, το ΦΑ το οποίο ως καύσιμο απαλλάσσεται, αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από τον ΕΦΚ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει επίσης ότι, με την επιφύλαξη άλλων κοινοτικών και εθνικών διατάξεων, οι παρεχόμενες απαλλαγές ΕΦΚ εφαρμόζονται ανάλογα και σε άλλα προϊόντα από εκείνα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, εφόσον χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ενεργειακών προϊόντων, προορίζονται για τις ίδιες με τα προϊόντα που υποκαθιστούν χρήσεις και τελούν υπό φορολογικό έλεγχο για τη διαπίστωση της νόμιμης χρήσης τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θερμικές μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο με υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων εναλλακτικού καυσίμου είναι οι εξής: Κομοτηνή, Elpedison Θεσσαλονίκης,  Elpedison Θίσβης και οι τρείς μονάδες του Ήρωνα. Δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου, σε συνθήκες κρίσης έχει επίσης το Λαύριο IV.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης