Ενέργεια

ΔΕΠΑ Υποδομών: Οι τρεις προβληματισμοί των «μνηστήρων» και οι λύσεις του ΥΠΕΝ

ΔΕΠΑ Υποδομών: Οι τρεις προβληματισμοί των «μνηστήρων» και οι λύσεις του ΥΠΕΝ
Τα ζητήματα αναμένεται να διευθετηθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις πριν εκπνεύσει η νέα ημερομηνία παράτασης των δεσμευτικών προσφορών

Στην ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της "ακριβής" ΔΕΔΑ και να διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό τίμημα στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή της.

Η ΔΕΔΑ,  λόγω χαμηλής συνδεσιμότητας πελατών στο δίκτυο που αναπτύσσει έχει υψηλά τέλη χρήσης, θέμα που οι επενδυτές αξιολογούν ως αντικίνητρο και η λύση που δρομολογείται είναι η ενοποίηση της περιουσιακής βάσης με τις άλλες δύο θυγατρικές ώστε να προκύψει σύγκλιση στις χρεώσεις, κάτι που θα γίνει μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Το ΥΠΕΝ εξετάζει δύο ακόμη ζητήματα που έθεσαν οι υποψήφιοι επενδυτές για να ενισχύσει την ελκυστικότητα του χαρτοφυλακίου της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Επέκταση ισχύος αδειών και απαλλαγή από το τέλος υπέρ ΟΤΑ

Το ένα αφορά την επέκταση ισχύος των αδειών διανομής των τριών ΕΔΑ πέραν του 2043 και το δεύτερο την απαλλαγή  της εταιρίας από την υποχρέωση καταβολής τέλους υπέρ ΟΤΑ που έχει θεσπιστεί με νόμο και αντιστοιχεί στο 10% των μερισμάτων.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ζητήσει οι επενδυτές να είναι η εφ άπαξ καταβολή του τέλους στους ΟΤΑ πριν την πώληση και στη συνέχεια η κατάργησή του.

Και τα τρία παραπάνω ζητήματα θα προχωρήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία παράτασης της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που όπως αποκάλυψε το W μεταφέρεται για τον Ιούνιο.

Μέσα στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής ENI και του ΤΑΙΠΕΔ για την κοινή πώληση του ποσοστού (49%) που κατέχει στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ με την ΔΕΠΑ Υποδομών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης