Έρχεται νέο «πορτοφόλι» για επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης ενέργειας για αγρότες

Έρχεται νέο «πορτοφόλι» για επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης ενέργειας για αγρότες
Το ενεργειακό κόστος ανέρχεται στο 35% του συνολικού κόστους παραγωγής των αγροτών

Διά της …πλαγίου ξεκινά η ενίσχυση αγροτών για ενεργειακή αυτονομία.  Ειδικότερα, εντός του Απριλίου, όπως εκτιμούν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ανοίξει η πρόσκληση δράσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 37 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η επιλογή αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, σε συνδυασμό με υδατοδεξαμενές, για τις ανάγκες άρδευσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. 

Ειδικότερα, θα καλύπτεται ο εξοπλισμός για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα ή ακόμη και η φορητή αυτόνομη διάταξη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου.

Πρόκειται για την πρόσκληση του Μέτρου 4.1.2. και αφορά όσους αγρότες θέλουν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των αρδευτικών τους δικτύων. 

Η δράση θεωρείται σημαντική για τους αγρότες καθώς το ενεργειακό κόστος  ανέρχεται στο 35% του συνολικού κόστους παραγωγής, όπως επίσης και για το περιβάλλον, αφού θα περιοριστεί η χρήση πετρελαίου. Συνολικά οι αγροτικές δραστηριότητες αντιστοιχούν στο 14% της ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειας της χώρας.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όσο για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου καλύπτεται από τη δημόσια  δαπάνη και την ιδιωτική συμμετοχή.

Η δημόσια δαπάνη χορηγείται µε τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου, απολογιστικά, δηλαδή μετά την υλοποίηση των επενδύσεων, την εξόφλησή τους και την παραλαβή τους από τα αρμόδια όργανα, µε βάση τις δαπάνες που κρίνονται επιλέξιμες από αυτά.

Η επιλογή ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος - σε συνδυασμό με υδατοδεξαμενές για τις ανάγκες άρδευσης αγροτεμαχίων τα οποία βρίσκονται απομακρυσμένα από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ -  θεωρείται σαφώς προτιμότερη από την εναλλακτική λύση της εγκατάστασης μιας γεννήτριας πετρελαίου. Το κόστος για την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ξεκινά από τα 3.000 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τη δυναμικότητα και την ισχύ.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι είναι καταρχάς  φυσικά πρόσωπα που – μεταξύ άλλων - έχουν  υποβάλλει ενιαία δήλωση εκμετάλλευσης και είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.

Το ίδιο και τα  υποψήφια νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου τα οποία, επιπλέον, πρέπει να  έχουν διάρκεια τουλάχιστον 10 έτη από το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης, να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση ή εκκαθάριση και να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

Στα επιλέξιμα συλλογικά σχήματα μπορεί να είναι ακόμη οι ομάδες παραγωγών, οι οργανώσεις παραγωγών και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, καθώς και τα συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου, όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αυτών και ΚΟΙΝΣΕΠ.  

Όσον αφορά στο μέτρο 4.1.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ και στην προστασία του περιβάλλοντος,  όπως καταγγέλλουν αγρότες υπάρχουν εγκεκριμένα μικρά έργα, από την τελευταία πρόσκληση, τα οποία όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν και βρίσκονται σε αναμονή για net metering καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δίκτυα.

Εξάλλου, είναι αξιοσημείωτο ότι επενδυτικά σχέδια, τα οποία συνδέονται και με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ γίνονται δεκτά και στον νέο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος λήγει στο τέλος του μήνα, με επιδότηση έως 50%.  

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης