GWEC: Διπλασιάστηκε η προσθήκη ΑΠΕ της Κίνας το 2020 παρά την πανδημία

GWEC: Διπλασιάστηκε η προσθήκη ΑΠΕ της Κίνας το 2020 παρά την πανδημία
Η Ασία-Ειρηνικός είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα εγκατέστησε 52 GW νέας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας το 2020, διπλασιάζοντας τις ετήσιες εγκαταστάσεις της χώρας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού οδηγεί όλο και περισσότερο την ανάπτυξη της παγκόσμιας αιολικής βιομηχανίας, με την περιοχή να αντιπροσωπεύει το 60% της νέας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας το 2020, ανέφερε η GWEC.

Στην περιοχή, μετά την Κίνα, η Ινδία εγκατέστησε 1.119 MW, η Αυστραλία εγκατέστησε 1.097 MW, η Ιαπωνία εγκατέστησε 449 MW, το Καζακστάν 300 MW και τη Σρι Λάνκα 88 MW. Συνολικά, η περιοχή εγκατέστησε 56 GW νέας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας το 2020, αύξηση 78% από έτος σε έτος και σχεδόν την ίδια χωρητικότητα που εγκαταστάθηκε παγκοσμίως το 2019. Στην παρούσα φάση, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος ανέρχεται στα 374 GW.

Ο επικεφαλής στρατηγικής και στρατηγικής αγοράς της GWEC Feng Zhao δήλωσε: «Η Ασία-Ειρηνικός είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, με την περιοχή να εγκαθιστά πάνω από το 60% της νέας παγκόσμιας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας το 2020. Η απίστευτη και ταχεία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην περιοχή καθοδηγείται από την Κίνα, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας από την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Αναφορικά με τους στόχους που είχε θέσει η Κίνα, ο Zhao πρόσθεσε ότι: «Προκειμένου η Κίνα να επιτύχει τον στόχο της καθαρής μηδέν έως το 2060, η χώρα πρέπει να εγκαθιστά πάνω από 50 GW αιολικής ισχύος ετησίως από το 2021-2025 και 60 GW από το 2026 και μετά. Αν και τα επίπεδα εγκατάστασης ήταν σε καλό δρόμο με αυτούς τους στόχους το 2020, η Κίνα πρέπει τώρα να διασφαλίσει ότι αυτό το επίπεδο ανάπτυξης μπορεί να διατηρηθεί σε μια εποχή χωρίς επιδοτήσεις».

Η κατάσταση στην Ινδία

Σύμφωνα με τον Martand Shardul, διευθυντής πολιτικής της GWEC στην Ινδία, «παρουσιάστηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας. Παρόλο που ο COVID-19 ενίσχυσε την ύφεση της εν λόγω αγοράς, ήδη από το 2018 είχαν σημειωθεί σημαντικές προκλήσεις στην αγορά της χώρας».

«Η επίλυση αυτών των προκλήσεων μέσω της συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα είναι καθοριστικής σημασίας για να καταστεί η Ινδία ηγέτης της αιολικής ενέργειας στην περιοχή για άλλη μια φορά και να τροφοδοτήσει την πράσινη ανάκαμψη» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης