Φυσικό Αέριο

Σε αποκλιμάκωση οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου- Ρεκόρ εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ

Σε αποκλιμάκωση οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου- Ρεκόρ εξαγωγών LNG από τις  ΗΠΑ
Οι τιμές αποκλιμακώνονται στην Ευρώπη αλλά αναθεωρούνται ανοδικά για το αμερικανικό άεριο

Η τάση αποκλιμάκωσης στις τιμές του φυσικού αερίου που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο συνεχίστηκε τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

Μετά από μια συνεχή ανοδική πορεία η τιμή του φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο έκλεισε στα 17,398 ευρώ/ΜWh, μειωμένη αισθητά σε σχέση με τα 20,57 ευρώ/ΜWh του Ιανουαρίου.

Με πτώση ξεκίνησε και ο Μάρτιος  με την τιμή να διαμορφώνεται την πρώτη μέρα στα 16,01 ευρώ/ΜWh και με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 17 ευρώ/ΜWh μέχρι τώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έως τον Ιανουάριο, οι τιμές του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά hub ακολουθούσαν συνεχή ανοδική πορεία.

Ειδικά στις αρχές του χρόνου, το κύμα  ψύχους στη κεντρική Ευρώπη και η μεγάλη πτώση του επιπέδου των αποθεμάτων αερίου της Γαλλίας ώθησαν υψηλά τις τιμές.

Στη συνέχεια όμως άρχισε να γίνεται αισθητή μία αποκλιμάκωση, η οποία συνεχίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως ότι το ανοδικό δυναμικό των τιμών έχει εξαντληθεί, προσαρμοσμένο βέβαια στις εποχικές διακυμάνσεις, καθώς σταδιακά, όσο βελτιώνονται οι  καιρικές συνθήκες εισερχόμαστε στην περίοδο των χαμηλών τιμών του αερίου.

Έντονη ζήτηση την περίοδο αυτή παρατηρείται κυρίως από τις χώρες της Άπω Ανατολής, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στα εξαγωγικά τερματικά υγροποιημένου αερίου (LNG) των HΠΑ.

ΙΕΑ: Αναθεωρεί προς τα πάνω τις τιμές αμερικάνικου αερίου

Στην  τελευταία της  έκθεση η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε προς τα πάνω, σχεδόν κατά 20 σεντς, την πρόβλεψή της για τη διαμόρφωση των τιμών του αμερικανικού αερίου το 2021,  στα 3,14 δολ/BTU, κυρίως λόγω των πολύ μεγάλων απολήψεων από τα αποθέματα αερίου τον προηγούμενο μήνα που είχε οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη της ΙΕΑ για τη μέση τιμή του αμερικανικού αερίου το 2021 στον κόμβο αναφοράς των ΗΠΑ, το Henry Hub ήταν τα 2,95 δολ/btu. Tο ρεκόρ του Φεβρουαρίου ήταν τα 5,35 δολ/BTU στις τιμές σποτ, έναντι 2,71 δολαρίων της μέσης τιμής Ιανουαρίου.

Δεδομένης της αποκλιμάκωσης των τιμών των αμέσως προηγούμενων εβδομάδων, η μέση τιμή στο Henry Hub αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,88 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο η ΙΕΑ  αναμένει να συνεχιστεί η αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού LNG και προβλέπει ότι το 2022 οι τιμές θα διαμορφωθούν κατά μέσον όρο στα 3,16 δολάρια.

Εν τω μεταξύ ήδη η ζήτηση αερίου προς υγροποίηση στις εγκαταστάσεις και τα εξαγωγικά τέρμιναλ των ΗΠΑ παρουσιάζει άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Platts.

Οι παραδόσεις αερίου στα τερματικά υγροποίησης έφθασαν στις 17 Μαρτίου στο υψηλό των 11.650 δισ. κυβικών ποδιών/ημέρα στις 17 Μαρτίου, καθώς η ζήτηση αλλά και οι τιμές στις τελικές αγορές προορισμού, στη Βορειοανατολική Ασία έχουν αυξηθεί σημαντικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης