Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Περικόπτει τις εκπτώσεις προπληρωμής στις βιομηχανίες η ΔΕΗ - Επωφελούνται οι ασυνεπείς

Περικόπτει τις εκπτώσεις προπληρωμής στις βιομηχανίες η ΔΕΗ - Επωφελούνται οι ασυνεπείς
Παράταση τιμολόγησης από την ΔΕΗ αλλά με νέους όρους μέχρι τις 15 Ιουνίου

Το σίριαλ των διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στο τελευταίο επεισόδιο η ΔΕΗ έστειλε στις βιομηχανίες επιστολές με τις οποίες επαναλαμβάνει το «τελεσίγραφο» (όπως το χαρακτηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι) του Δεκεμβρίου.
Δηλαδή, δηλώνει ότι η συμβατική σχέση έληξε στις 15 Μαρτίου, αλλά θα συνεχίσει να τιμολογεί με τους ίδιους όρους, πλην ενός, έως και τις 15 Ιουνίου.
Με μια μονομερή κίνηση μειώνει την έκπτωση προπληρωμής και συνέπειας στο 3%.

Oι μη έχοντες συμβάσεις κερδίζουν τελικά

Έτσι το σίριαλ θα συνεχιστεί για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμη όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι η στάση της ΔΕΗ έναντι των πελατών της που δεν έχουν ενεργή σύμβαση.
Δηλαδή οι βιομηχανίες που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση για την περίοδο 2018-2020, είτε γιατί δεν έχουν διακανονίσει τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ, είτε γιατί δεν αποδέχθηκαν την αύξηση 10% που προέβλεπαν οι συμβάσεις 2018-2020.
Πρόκειται για μεγάλους καταναλωτές όπως τα ΕΛΠΕ που επέλεξαν να μην υπογράψουν σύμβαση και να μην επιβαρυνθούν με την αύξηση, η Χαλυβουργία Ελλάδας (Μάνεσης) που χρωστάει υπέρογκα ποσά στη ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ, που ως γνωστόν τα χρέη της για το ρεύμα φθάνουν τα 350 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως η ΔΕΗ σε αυτούς τους πελάτες δεν εφάρμοζε έκπτωση συνέπειας όμως το ερώτημα παραμένει όσον αφορά τη σημερινή στάση της απέναντι τους.
Μήπως η κίνηση αυτή της ΔΕΗ συνιστά ήδη διακριτική μεταχείριση εις βάρος των συνεπών βιομηχανιών που έχουν υποστεί την αύξηση του 10% και δεν έχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ;
Δεν είναι το ίδιο με τα ΕΛΠΕ που είναι μια υγιής εταιρία και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, απλά επέλεξε να μην υπογράψει σύμβαση.

Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας

Κλιμακώνεται μια διαπραγμάτευση κατά την οποία η συμφωνία που αναζητείται είναι πολύ δύσκολη. Και αυτό γιατί δεν έχει ωριμάσει η αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τα πράσινα συμβόλαια PPA είναι ακόμα μακριά, η ΔΕΗ σπεύδει να αξιοποιήσει τις δικές της νομικές δυνατότητες και η βιομηχανία δεν ωφελείται όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν είναι η μεγάλη χαμένη, μη μπορώντας να σχεδιάσει με ασφάλεια την επόμενη ημέρα.
Τα αδιέξοδα της ενεργειακής πολιτικής ζητούν λύση, δεν αποκλείεται όμως αυτή να δοθεί σε μετεκλογικό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης