Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εναλλακτικές λύσεις εξετάζει ο Κώστας Σκρέκας για τον Δυτικό Διάδρομο

Εναλλακτικές λύσεις εξετάζει ο Κώστας Σκρέκας για τον Δυτικό Διάδρομο
Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει μετατραπεί η εγκατάσταση δύο πυλώνων υπερυψηλής τάσης κοντά σε μοναστήρι των Καλαβρύτων

 Η επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.  Κώστα Σκρέκα προ ημερών στην Πελοπόννησο αλλά και στην Μονή των Αγίων Θεοδώρων των μοναχών που έχουν κερδίσει δικαστικά το πάγωμα της εγκατάστασης των πυλώνων του "διαβόλου" του ΑΔΜΗΕ, κατέδειξε μια ...διαλλακτικότητα από κυβερνητικής πλευράς ως προς το κρίσιμο ζήτημα.

Η υπόθεση της εγκατάστασης δύο πυλώνων υπερυψηλής τάσης, στο πλαίσιο του έργου «Δυτικός Διάδρομος» Πελοποννήσου, έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τη διοίκηση του Διαχειριστή αλλά και για το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης με δεδομένο ότι οι μοναχές στο μοναστήρι των Καλαβρύτων, μέχρι στιγμής, …προκρίνονται δικαστικά καθώς πριν από περίπου έναν μήνα το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων αποφάσισε την παύση των εργασιών για τη διέλευση των  πυλώνων της γραμμής Υπερυψηλής Τάσης (400 kV)   μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η μοναστική κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας κατά του ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Σκρέκας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, συζήτησε με τις καλόγριες, οι οποίες του υπέδειξαν το σημείο από το οποίο ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει να περάσει ο Δυτικός Διάδρομος και του παρουσίασαν τη δική τους πρόταση που υποστηρίζει τη διέλευση της γραμμής Υπερυψηλής Τάσης πίσω από το μοναστήρι, ώστε να μην επηρεάζεται η ιστορικότητα των κτιρίων του 19ου αιώνα. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, ο υπουργός  σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και εναλλακτικά περάσματα για τους πυλώνες.

Άλλωστε, όπως σημειώνουν και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο ΑΔΜΗΕ προφανώς θα εξαντλήσει όλες τις πιθανές δικαστικές ενέργειες, αλλά καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα τελεσιδικήσει η υπόθεση «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Κίνδυνος καθυστέρησης δύο ετών σε ένα ήδη «βαλτωμένο» έργο

Ωστόσο, μια διαφορετική όδευση μεταφράζεται σε καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ετών για την ολοκλήρωση του έργου των 110 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα βαλτώσει, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας.  Κι αυτό διότι εάν αλλάξει η όδευση απαιτείται τροποποίηση της  μελέτης, των περιβαλλοντικών ορών και νέες αδειοδοτήσεις.

Να σημειωθεί ότι οι δύο πυλώνες (σε σύνολο 310 πυλώνων), με βάση τη σημερινή όδευση, θα τοποθετηθούν σε απόσταση 500 μέτρων από τη Μονή, έργο που έχει αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΝ με ΑΕΠΟ το 2014.

Το έργο του Δυτικού Διαδρόμου του ΑΔΜΗΕ  είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό 98% και κρίνεται κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια του συστήματος της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, αποτελεί  προϋπόθεση προκειμένου αφενός να «ξεκλειδώσουν» επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για έργα ΑΠΕ τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή και αφετέρου να λειτουργήσει η μονάδα της Μεγαλόπολης στη  μέγιστη ισχύ των 800 MW.

 Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος ζήτησε από τον κ. Σκρέκα αντισταθμιστικά οφέλη  για την εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή περίπου 100 πυλώνων ώστε να  γίνουν αναπλάσεις και αποκαταστάσεις του δημοσίου χώρου στα χωριά που έχουν επηρεαστεί από το έργο του ΑΔΜΗΕ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης