Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων λαμβάνουν 62 δισ. δολ. ετησίως σε έμμεσες επιδοτήσεις

ΗΠΑ: Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων λαμβάνουν 62 δισ. δολ. ετησίως σε έμμεσες επιδοτήσεις
Οι παρενέργειες της χρήσης ορυκτών καυσίμων έχουν κόστος και αυτά τα έξοδα βαρύνουν τους φορολογούμενους και όχι τις εταιρείες που παράγουν το προϊόν  δηλώνει οικονομολόγος του Yale

Ο Matthew Kotchen, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale, διαπίστωσε ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ λαμβάνουν περίπου 62 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το phys.org στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Kotchen περιγράφει πώς υπολόγισε το κόστος που σχετίζεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ και τι σημαίνει για όσους το παράγουν.

Όπως σημειώνει ο Kotchen, οι πάροχοι ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ δεν υποχρεούνται να πληρώσουν για το κόστος που σχετίζεται με τη χρήση των προϊόντων τους.
Το καύσιμο πετρέλαιο και άνθρακας, σημειώνει, παράγει ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία, εκτός από τη συμβολή στην υπερθέρμανση του πλανήτη, επηρεάζει επίσης αρνητικά την υγεία των ανθρώπων που αναπνέουν μολυσμένο αέρα.
Τέτοια προϊόντα οδηγούν επίσης σε οδικές ζημιές και συμφόρηση λόγω καθυστερήσεων ταξιδιού.
Σημειώνει ότι όλες οι παρενέργειες της χρήσης ορυκτών καυσίμων έχουν κόστος. Επί του παρόντος, τέτοια έξοδα βαρύνουν τους φορολογούμενους και όχι τις εταιρείες που παράγουν το προϊόν. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων δεν χρειάζεται να πληρώσουν τέτοια έξοδα και  αυτό ο Kotchen τις αναφέρει ως έμμεσες επιδοτήσεις.
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, έχει προσθέσει όλο το σχετικό κόστος από τη χρήση ορυκτών καυσίμων για να μάθει πόσο πολύ αυτές οι έμμεσες επιδοτήσεις ενισχύονται κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Χρησιμοποιώντας στοιχεία για τα έτη 2010 έως 2018, ο Kotchen διαπίστωσε ότι προσθέτουν περίπου 62 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο για κάθε έτος. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν πολύ λίγες μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που παρέχουν τα προϊόντα τους σε αγοραστές στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μία από αυτές παίρνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πίτας.
Για παράδειγμα, η Peabody Energy Corp έλαβε περίπου 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια από την «πίτα», ενώ η Arch Resources έλαβε μόλις πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Διαπίστωσε επίσης ότι οι παραγωγοί φυσικού αερίου έλαβαν επίσης έμμεσες επιδοτήσεις - η EQT Corp, για παράδειγμα, έλαβε περίπου 696 $ ετησίως, ενώ η Exxon Mobil έλαβε περίπου 688 εκατομμύρια δολάρια.

Σημείωσε ότι οι παραγωγοί άνθρακα επωφελούνταν περισσότερο από τις έμμεσες επιδοτήσεις. Ο Kotchen αναφέρει ότι επικοινώνησε με όλες τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μελέτη του και διαπίστωσε ότι καμία από αυτές δεν είχε τίποτα να δηλώσει για τις σιωπηρές επιδοτήσεις. Σημειώνει επίσης ότι ο Πρόεδρος Joe Biden εξέφρασε την υποστήριξή του για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων - μια κίνηση που θα επηρέαζε πολύ βαθιά τις εταιρείες παραγωγής ορυκτών καυσίμων.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης