Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η βιομηχανία περιμένει ακόμα την επιστροφή του προσωρινού τέλους από την ΔΕΔΑ

Η βιομηχανία περιμένει ακόμα την επιστροφή του προσωρινού τέλους από την ΔΕΔΑ
Αν και οι υπόλοιπες εταιρίες διανομής συμμορφώθηκαν με την απόφαση της ΡΑΕ, συνεχίζουν την δικαστική διεκδίκηση για την ακύρωση της στο ΣτΕ

Συνεχίζει να μην συμμορφώνεται η ΔΕΔΑ στην απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για επιστροφή στους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου της επιπλέον χρέωσης των 4 ευρώ/MWh στα τέλη χρήσης δικτύου που τους είχε επιβληθεί στο παρελθόν και η οποία στη συνέχεια κρίθηκε υπερβολική.

Παρά το ότι η ΡΑΕ έχει απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων αν συνεχιστεί η παραβίαση της απόφασης της και ότι οι υπόλοιπες εταιρίες διανομής αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις βιομηχανίες προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της διαφοράς, η ΔΕΔΑ συνεχίζει τηρεί σιγή ιχθύος.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του προσωρινού τέλους διανομής αερίου, ύψους 4 ευρω/ΜWh, που ίσχυσε για 16 μήνες, από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η χαμηλότερη οριστική χρέωση.

Η απόφαση της ΡΑΕ για την επιστροφή των επιπλέον χρεώσεων ελήφθη μετά από σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία είχε προσφύγει η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της ΡΑΕ

Μάλιστα η ΡΑΕ για την αντιστάθμιση υπέρ των βιομηχανιών έχει εκδώσει δύο αποφάσεις τον Οκτώβριο του 2020, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιανουάριο.

Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν το διατακτικό για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι διαχειριστές του δικτύου διανομής φυσικού αερίου για την αντιστάθμιση.

Εν συνεχεία και καθώς οι εταιρίες διανομής αερίου δεν συμμορφώνονταν με την απόφαση επικαλούμενες τις προσφυγές τους στα δικαστήρια η ΡΑΕ απείλησε με την επιβολή κυρώσεων αφού προηγουμένως είχε απορρίψει αίτηση αναθεώρησης από τη ΔΕΔΑ των προηγούμενων αποφάσεων της.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για κανονιστικές και άμεσα εκτελεστές αποφάσεις τις οποίες τελικώς αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι εταιρίες διανομής πλην της ΔΕΔΑ η οποία ως γνωστόν ανήκει στην υπό ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ ΔΕΠΑ Υποδομών.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες εταιρίες διανομής με επιστολές τους προς τις βιομηχανίες με τις οποίες υπάρχει η χρηματική διαφορά καλούν σε αναλυτικό υπολογισμό του επιστρεπτέου ποσού προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση της ΡΑΕ καθώς είναι σαφές ότι η άσκηση δικαστικών μέτρων κατά της απόφασης της ΡΑΕ δεν αναστέλλει την εκτέλεση της.

Πάντως στις ίδιες επιστολές οι εταιρίες διανομής αερίου, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα συνεχίσουν με την άσκηση των δικαστικών μέσων που έχουν επιλέξει, δηλαδή προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης