Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Πως βαθμολογούνται οι εταιρείες για την μείωση των εκπομπών τους

Bloomberg: Πως βαθμολογούνται οι εταιρείες για την μείωση των εκπομπών τους

Πρωταγωνιστές οι εταιρείες τεχνολογίας

Από τις 10 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες κατά αγοραία αξία, μόνο τέσσερις ανακοίνωσαν σχέδια μείωσης των εκπομπών τους στο μηδέν έως το 2050 σύμφωνα με το Bloomberg.

Και όλες τυχαίνει να είναι εταιρείες τεχνολογίας: Apple Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc. και το Facebook Inc.
Η Google Alphabet Inc. ισχυρίζεται ότι έχει ήδη επιτύχει τον στόχο, λέγοντας ότι αντισταθμίζει πλήρως τις εκπομπές της από το 2007.
Οι άλλες πέντε εταιρείες των «Big 10», JPMorgan Chase & Co., Johnson & Johnson, Walmart Inc., Mastercard Inc. και Bank of America Corp., όλες δεσμεύονται να αντισταθμίσουν πλήρως τις εκπομπές τους Scope 1 και Scope 2 (οι οποίες προέρχονται απευθείας από τις δικές τους δραστηριότητες), αλλά όχι τις εκπομπές τους στο πεδίο εφαρμογής 3 (αυτές που εκπέμπονται από προμηθευτές και χρήστες των προϊόντων τους).
Το BloombergNEF δημιούργησε νέο ερευνητικό εργαλείο που δείχνει ποιες από τις 400 μεγαλύτερες εταιρείες σε βιομηχανίες εκπομπών βαριών εκπομπών έχουν δηλώσει στόχο καθαρού μηδενικού ρύπου και ποιες δεν έχουν.
Τα σκορ αποδίδονται βάσει του πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι εταιρικοί στόχοι.
Η Microsoft, για παράδειγμα, κατέλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τις 10 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, ενώ η Johnson & Johnson ήταν η χαμηλότερη.
«Οι ισχυρότεροι στόχοι καθαρού-μηδέν, όπως αυτός που έχει θέσει η Microsoft, υπερβαίνουν τις λειτουργίες μιας εταιρείας και αντιμετωπίζουν τις ευρύτερες επιπτώσεις της στο κλίμα και την κοινωνία», δήλωσε ο Kyle Harrison, αναλυτής της BNEF που επικεντρώνεται στην εταιρική βιωσιμότητα.
«Αυτοί οι στόχοι έχουν επίσης φιλόδοξους, ποσοτικοποιήσιμους ενδιάμεσους στόχους, οι οποίοι εμπνέουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους.»
Από τις 400 εταιρείες στο εργαλείο καθαρού μηδενικού BNEF, η AstraZeneca Plc είχε την υψηλότερη βαθμολογία στα τέλη Μαρτίου.
Η φαρμακευτική εταιρεία έχει δεσμευτεί να «προχωρήσει αρνητικά στον άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας» και να θέσει μια σειρά στόχων για να βοηθήσει στην στρατηγική και στην επίτευξη των στόχων της το 2030, δήλωσε ο Harrison.

Πως λειτουργεί η βαθμολογία

Οι εταιρείες βαθμολογούνται σε 13 διαφορετικές μετρήσεις που σχετίζονται με τον δηλωμένο στόχο καθαρού-μηδέν, λαμβάνοντας τελικά ένα βαθμό μεταξύ μηδέν και 10.
Οι εταιρείες αναλύονται συγκεκριμένα σχετικά με τη φιλοδοξία και τη νομιμότητα των ανακοινωθέντων στόχων τους, δήλωσε ο Harrison.
Οι εταιρείες που έχουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν εκπομπές σε ολόκληρη την επιχείρησή τους (Πεδίο εφαρμογής 1, 2 και 3 εκπομπές), δήλωσε ο Harrison.
Οι εταιρείες που θέτουν ενδιάμεσους στόχους, έχουν στόχο πριν από το 2050 ή δεσμεύονται να προχωρήσουν πέρα από το μηδέν, θέτοντας έναν στόχο άνθρακα-αρνητικό ή ισοδύναμο, κερδίζοντας επίσης υψηλούς βαθμούς, είπε.

Ο τρόπος με τον οποίο πολλές εταιρείες επιδιώκουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους - αγοράζοντας αντιστάθμιση άνθρακα - θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια άλλη μορφή πράσινου «πλυσίματος». Η πρόκληση που ακολουθεί είναι τεράστια. Μαζί, οι 10 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν μειώσει ή να αντισταθμίσει τις συνδυασμένες ετήσιες εκπομπές τους κατά 129 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (ή το ισοδύναμο) έως το 2050.
Αυτό είναι ίσο με τις ετήσιες εκπομπές των Φιλιππίνων . Το εμπόδιο είναι πολύ υψηλότερο για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, δεδομένου ότι ασχολούνται με την πώληση προϊόντων που, όταν χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι 18 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου που έχουν στόχους καθαρού μηδενικού θα πρέπει να μειώσουν τις συλλογικές εκπομπές τους κατά 3,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως το 2050 για να επιτύχουν τις δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BNEF. Κανένας όμιλος εταιρειών δεν αντιμετωπίζει πιο «τρομακτικό καθήκον» να επιτύχει τους στόχους του καθαρού μηδενικού από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν πλήρεις εκπομπές Scope 3 στους στόχους τους, δήλωσε ο Harrison.
Η Royal Dutch Shell Plc, η Eni SpA, η Equinor ASA και η Repsol SA συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν θέσει αυτούς τους στόχους, ενώ η Occidental Petroleum Corp. είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία με τέτοιο στόχο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης