ΑΠΕ: Tα πράσινα PPAs απαιτούν μεγάλες επενδύσεις για να πεσει το κόστος και το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

ΑΠΕ: Tα πράσινα PPAs απαιτούν μεγάλες επενδύσεις για να πεσει το κόστος και το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

To μήνυμα της ABO Wind για τις δομικές αλλαγές που θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα επιτρέψουν τις αποτελεσματικές συμφωνίες

Η σύναψη πράσινων PPAs μεταξύ μεγάλων παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ και βιομηχανικών καταναλωτών είναι η λύση για τη μείωση του κόστους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη διασφάλιση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μεγάλων βιώσιμων επενδύσεων, αλλά και για την αποκλιμάκωση του ελλείματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. 

Αυτό ήταν το μήνυμα της διοίκησης της γερμανικής ΑBO Wind AG και της ελληνικής θυγατρικής της ABO Wind Hellas ΑΕ σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες για τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG σε από τις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία όπως η Φινλανδία τα πράσινα PPAs είναι ο μόνος τρόπος ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ. 

Στην Ελλάδα επί του παρόντος γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από τους καθετοποιημένους ενεργειακούς παίκτες, ενώ και η ABO Wind Hellas ΑΕ πραγματοποιεί διερευνητικές επαφές για τη σύναψη πράσινων PPAs τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι στην ελληνική αγορά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν «παιδικές ασθένειες» για την ανάπτυξη των πράσινων PPAs καθώς και ότι για την πώληση ενέργειας στο εξωτερικό από μονάδες που βρίσκονται στην Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Πάντως ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι οι χαμηλές τιμές ενέργειας από ΑΠΕ δεν μπορούν να διασφαλιστούν με την πριμοδότηση μικρών έργων που δεν εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος επένδυσης και κάλεσε την πολιτεία να αποφασίσει όσο είναι νωρίς, πόσα MW μικρών έργων μπορεί να «σηκώσει» ο ΕΛΑΠΕ, ώστε το υπόλοιπο να καλυφθεί από μεγάλες επενδύσεις μέσα από έντονο ανταγωνισμό που θα ρίξει τις τιμές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι τιμές της ενέργειας πέφτουν μόνο μέσα από έντονο ανταγωνισμό μεταξύ διεθνών παικτών».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ABO Wind Hellas έχει προσφέρει την ιστορικά χαμηλότερη τιμή ενέργειας από ΑΠΕ σε διαγωνισμό της ΡΑΕ που ήταν τα 45 ευρώ/MWh.

Εκτός διαγωνισμού τον Μάιο εξαιτίας δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων  

Ωστόσο σήμερα εξαιτίας δυσλειτουργιών στον ΑΔΜΗΕ όπου έχουν σωρευτεί ομαδοποιημένα και προτεραιοποιημένα μικρότερα έργα 3 GW, η εταιρία δεν μπορεί να λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης για έργο 36 MW και να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ τον Μάιο, ενώ για άλλα έργα δεν έχει περιβαλλοντικές άδειες, η αξιολόγηση των οποίων καθυστερεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συναφθούν ούτε πράσινα PPAs με μεγάλους καταναλωτές.

Ο κ. Σαρρής έθιξε και το θέμα της απόκτησης δικαιωμάτων μέσω της υποβολής αιτήσεων για αδειοδότηση μικρών έργων με μόνο στόχο την μεταπώληση τους και όχι την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Όπως είπε έργα της τάξεως των 3 GW περνάνε κάτω από το ραντάρ αφού είναι στις κατηγορίες κάτω του 1 MW που δεν χρειάζονται περιβαλλοντική αδειοδότηση και παραμένουν άγνωστα αφού δεν υπάρχει υποχρέωση δημοσιοποίησης τους από τους διαχειριστές.

Μέσα σε μια δεκαετία κατέληξε, θα πρέπει να γίνουν  με βάση τον προγραμματισμό έργα της τάξεως των 6-7 GW και σήμερα υπάρχει ένας όγκος αιτήσεων της τάξης των 100 GW. Αν γίνει πραγματική αξιολόγηση είναι ζήτημα εάν θα απομείνει το 1/3 από αυτές τις αιτήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης