Τελευταία Νέα

Στα 3 MW τα όρια του net metering μετά το Πάσχα - Iσχυρά κίνητρα για την Μέση Τάση

Στα 3 MW τα όρια του net metering μετά το Πάσχα - Iσχυρά κίνητρα για την Μέση Τάση
Η αύξηση δημιουργεί τεράστιο ενδιαφέρον σε τουρισμό, αλυσίδες και μικρές βιομηχανίες

Τη δυνατότητα μεγαλύτερης μείωσης του ενεργειακού κόστους μέσω net-metering θα έχουν οι επιχειρήσεις από το Πάσχα και μετά.

Ειδικότερα, στις αρχές Μαΐου, όπως αναφέρει στο WEN στέλεχος του ΥΠΕΝ,  θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που είχε περάσει στον νόμο 4759/20 για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, βάσει της οποίας δινόταν η δυνατότητα αύξησης στα 3 MW της μέγιστης ισχύος των σχετικών μονάδων ΑΠΕ, από 1 MW που ισχύει σήμερα.

Η αύξηση της ισχύος αφορά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αποκτούν ισχυρότερο κίνητρο για να αξιοποιήσουν την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με ταυτόχρονο ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής - κατανάλωσης. 

Εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης

Ειδικότερα, από τον περασμένο Δεκέμβριο εκκρεμεί η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, που θα ενεργοποιεί τη ρύθμιση που είχε περιληφθεί στο  άρθρο 162 του νόμου 4759/20 (που τροποποίησε διάταξη του 3468/2006) και θα θέτει, με μέγιστο όριο τα 3 ΜW (αντί για 1 MW) για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών και ανά ηλεκτρικό σύστημα διασυνδεδεμένο ή αυτόνομο.

Κατά παρέκκλιση, ειδικά για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.ΘΥ.Α. και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας του νομικού προσώπου του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (που επιδιώκουν σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας), οι οποίοι εγκαθίστανται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στην Κρήτη επιτρέπεται η εγκατάστασή τους με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, με μέγιστη ισχύ παραγωγής ίση με το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης και, στην περίπτωση που υπάρχει σύστημα αποθήκευσης, με μέγιστη ονομαστική ισχύ του μετατροπέα του συστήματος αποθήκευσης (σε ΚVA) ίση με την ονομαστική ισχύ του σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. (σε kW).

Τριπλάσια ισχύ για μείωση ενεργειακού κόστους και «αποτυπώματος»

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης ανοίγει τον δρόμο ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, έτι περαιτέρω, εγκαθιστώντας συστήματα τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με ότι επιτρέπεται σήμερα, εφαρμόζοντας ενεργειακό συμψηφισμό. Παράλληλα, θα μπορούν να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα κάνοντας χρήση ρεύματος που παράγεται από τον ήλιο.

 Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς φωτοβολταϊκών, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, τόσο από μικρές όσο και από μεγάλες εταιρείες, με επίκεντρο τον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ) και όχι μόνο, αλλά όπως αναφέρουν «βρίσκονται σε αναμονή, περιμένοντας την έκδοση της υπουργικής απόφασης». 

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει το net-metering για πρώτη φορά προκειμένου να μειώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, αλλά και εταιρείες που έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για net-metering έως 1 MW και ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μεγαλύτερα συστήματα.

Πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον από καταναλωτές της μέσης τάσης (μικρές βιομηχανικές μονάδες, σουπερμάρκετ κλπ.), καθώς για αυτούς η απόσβεση της επένδυσης για ένα σύστημα ισχύος 3 MW μπορεί να επιτευχθεί και εντός της πενταετίας, με δεδομένο ότι έχουν και υψηλότερες καταναλώσεις ρεύματος, για να συμψηφίσουν.

Παράλληλα, σημαντική παράμετρος για τους συγκεκριμένους καταναλωτές είναι η διαρκής ανάγκη για ρεύμα όλο το 24ωρο, γεγονός που  επιτρέπει μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό της παραγωγής του φωτοβολταϊκού με την κατανάλωση και έτσι μπορεί να περιορίζονται οι επιβαρύνσεις από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που συναρτώνται από την κατανάλωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης