Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BloombergNEF Pioneer: Βραβεία στις εταιρείες που προωθούν την οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2

BloombergNEF Pioneer: Βραβεία στις εταιρείες που προωθούν την οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2
Η μέτρηση, η παρακολούθηση και η καλύτερη κατανόηση του κόσμου μας είναι μια διαρκής πρόκληση, ιδίως για αόρατους ρύπους
Σχετικά Άρθρα

Τους νικητές του ετήσιου διαγωνισμού Pioneers,- που αφορά μια επιλογή εταιρειών σε πρώιμο στάδιο, και τη συμβολή τους στην παγκόσμια απανθρακοποίηση – κυκλοφόρησε το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το BloombergNEF Pioneers αναγνωρίζει τις πιο σημαντικές και πρωτότυπες τεχνολογικές καινοτομίες με τη δυνατότητα επιτάχυνσης της παγκόσμιας απανθρακοποίησης.
O εν λόγω διαγωνισμός ξεκίνησε το 2010 με ανοιχτή πρόσκληση για εταιρείες που «θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση του κόσμου σε ένα χαμηλότερο άνθρακα, πιο ασφαλές, έξυπνο, αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα», σύμφωνα με τα λόγια του Michael Liebreich, τότε διευθύνοντος συμβούλου της BNEF.

Οι νικητές επιλέχθηκαν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της BNEF και με περισσότερους από 250 υποψήφιους  από όλο τον κόσμο. Περισσότερο από το 40% αυτών των εταιρειών είχαν μεγάλες προσδοκίες και θεωρούνταν ακμάζουσες και μόνο 10% χρεοκόπησε.

Η πρωτοπορία της BNEF

Η ΒNEF αναζήτησε συμμετοχές επικεντρωμένες σε συγκεκριμένους, ακανθώδεις τομείς απανθρακοποίησης, όπως η διαχείριση και η βελτιστοποίηση μεγάλων αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών πλοίων και εμπορευματοκιβωτίων, την προώθηση υλικών και τεχνικών για βιώσιμα προϊόντα αλλά και την παρακολούθηση των κλιματολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στον πλανήτη μας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης εντοπίστηκαν αρκετά προβλήματα. Οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων στη θάλασσα είναι πιο αποδοτικές, αλλά το καύσιμο που χρησιμοποιεί - το πετρέλαιο καυσίμων - είναι μια τεράστια εκπομπή όχι μόνο διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και ρύπων θείου και αζώτου.

Η απομάκρυνση των εκπομπών από αυτές τις μεταμορφωτικές διαδικασίες είναι γενικά πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Τέλος, η μέτρηση, η παρακολούθηση και η καλύτερη κατανόηση του κόσμου μας είναι μια διαρκής πρόκληση, ιδίως για αόρατους ρύπους σε παραμελημένες περιοχές.

Ποιοι είναι οι νικητές;

Δεν είναι οι εταιρείες που ειδικεύονται στις ΑΠΕ ή όσες βελτιώνουν την τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Σε αυτό το σημείο, γίνεται κατανοητή η ουσία διενέργειας αυτού του διαγωνισμού, που αναζητά λύσεις για πολύ δύσκολα προβλήματα.

Στην πρόκληση φορτίου, υπάρχει η Convoy, η οποία παρέχει ένα δίκτυο ψηφιακών εμπορευματικών μεταφορών στις ΗΠΑ. Η Ontruck συνδυάζει την αυτοματοποίηση και τη μηχανική εκμάθηση για τη μείωση μερικών ανώφελων ταξιδιών και η Nautilus Labs ελέγχει την παγκόσμια ναυτιλία.

Στην πρόκληση βιώσιμων προϊόντων, υπάρχει το Cemvita Factory, το οποίο χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα ή μεθάνιο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χημικών ουσιών αρνητικών στον άνθρακα. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται η Pyrowave και η Via Separations.

Στην πρόκληση παρακολούθησης, υπάρχει η Pachama, η οποία μετρά τον άνθρακα που συλλαμβάνεται στα δάση. Η Planet είναι μια εταιρεία δορυφορικής απεικόνισης με καθημερινή συχνότητα και η QLM Technology χρησιμοποιεί συστήματα κάμερας για την οπτικοποίηση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, προστίθενται η 75F, ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίων, η ECOncrete που αναπτύσσει σκυρόδεμα προσελκύοντας τη θαλάσσια πανίδα για παράκτιες και θαλάσσιες υποδομές. Τέλος, η  Pivot Bio παράγει προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων αζώτου.

Αυτή η ομάδα νικητών αποδεικνύει την επιτυχία των προγενέστερων στους τομείς τους. Τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει απέχουν πολύ από την λύση, αλλά τουλάχιστον τώρα κινούνται σε καλύτερα πλαίσια χάρη στις εταιρείες που έχουν προηγουμένως βάλει το πολύτιμο λιθαράκι τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης