Ενέργεια

Quest: Mε firepower 200 εκατ ευρώ έτοιμη για αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών

Quest: Mε firepower 200 εκατ ευρώ έτοιμη για αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών
H Quest Energy μπορεί να αναβαθμιστεί σε ισχυρό παίκτη των ΑΠΕ αξιοποιώντας την ισχυρή θέση της μητρικής
Σχετικά Άρθρα
Η ανάπτυξη και οι επόμενες κινήσεις της Quest Holding είναι αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές, καθώς ο όμιλος έχει αυξήσει σημαντικά τα διαθέσιμα αλλά και δυνητικές γραμμές χρηματοδότησης, αφού μηδένισε τον καθαρό δανεισμό του.
H Quest έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε ετήσια βάση σε 70 - 75 εκατ ευρώ για το 2021, που έχει δώσει έμφαση σε εξαγορές για είσοδο σε νέους κλάδους καθως και στην ολοκλήρωση της επένδυσης της ACS που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του ομίλου.
Mια επένδυση, που θα ολοκληρώσει τον σύγχρονο αποθηκευτικό κέντρο διανομής και logistics με προσθήκη σύγχρονων μηχανημάτων της τάξης των 13 εκατ ευρώ, που θα φτάσει τα 18 εκατ ευρώ για την τρέχουσα χρονιά και θα  ξεπεράσει συνολικά τα 40 εκατ εξασφαλίζοντας την βελτιστοποίηση στον κλάδο των μεταφορών.
Στον βαθμό που θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες του lockdown, όπου η σημαντικά αυξημένη ζήτηση επιβαρύνει τις δαπάνες - ρεκόρ ζήτησης οι 250.000 αποστολές ημερησίως - καθώς απογειώνονται οι online συναλλαγές, αυτό θα αποσυμπιέσει και τα περιθώρια κέρδους για την ACS.
Στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί με προϋπολόγισμό τα 25 εκατ ευρώ η απορροφηση του εταιρικού σχήματος του Γ.Ε. Δημητρίου, που θα έχει από την επόμενη χρονιά ενσωμάτωση στον κύκλο εργασιών του ομίλου.
Κονδύλι της τάξης των 8 εκατ έχει προϋπολογιστεί για την Cardlink, για την οποία όπως ανέφερε ο κ.Απόστολος Γεωργάτζης, διευθύνων σύμβουλος της Quest Συμετοχών στο teleconference με τους επενδυτές, έχει ωριμάσει ο χρόνος για την έλευση στρατηγικού επενδυτή.
Το α΄τρίμηνο έχει ξεκινήσει πολύ καλά ενώ για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται αύξηση κύκλου εργασιών με διψήφιο ποσοστό, αύξηση EBITDA με υψηλό μονοψήφιο πσοστό και αύξηση EBIT με χαμηλό διψήφιο ποσοστό.

Ισχυρή θέση για επεκτατικές κινήσεις

Με τα δεδομένα αυτά, η χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την Quest καθώς διαθέτει ρευστότητα 90 εκατ ευρώ, ελεύθερες ταμειακές ροές 33 εκατ ευρώ και γραμμές χρηματοδότησης προς χρήση που ανεβάζουν αυτό που λέμε firepower σε 200 εκατ ευρώ.
Ένας από τους τομείς που ο όμιλος δραστηριοποιείται είναι αυτός της ενέργειας με την θυγατρική Quest Energy. Για την Quest Energy σύμφωνα με τα όσα ανακονώθησαν ο προϋπολογισμός είναι περί τα 6 εκατ ευρώ.Ποιά είναι όμως η Quest Energy;

Ποιά είναι η Quest Energy

H εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, του ενεργειακού βραχίονα του Ομίλου Quest Συμμετοχών, ανέρχεται σε 28MW.
Η Quest Energy, πέρα των υπό λειτουργία και κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών, διαθέτει απευθείας ή μέσω θυγατρικών της:

Άδεια εγκατάστασης για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 20,7 MW στο Νομό Βοιωτίας.
Άδειες παραγωγής για 7 αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους Νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας, Κοζάνης, Λάρισας και Σερρών συνολικής ισχύος 147,7 MW.
Άδειες παραγωγής για 11 φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό Μαγνησίας συνολικής ισχύος 21 ΜW.
Άδεια παραγωγής για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό Καβάλας ισχύος 28MW.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει συνάψει ισότιμη (50%-50%) συνεργασία με τη Γαλλική εταιρεία EDF- ΕΕΝ Greece, για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με την ίδρυση της εταιρείας ΑΝΕΜΟΠΥΛΗΣ ΑΕ.
Η εταιρεία Ανεμοπύλη ΑΕ διαθέτει:
Άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικού σταθμούς συνολικής ισχύος 164,4 MW στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας.
Άδειες παραγωγής για 2 αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό Ροδόπης συνολικής ισχύος 28 MW.

Το μάνατζμεντ εξήγησε στο teleconference με τους θεσμικούς επενδυτές, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγορές αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις.
Όπως προκύπτει όμως, η Quest Energy διαθέτει μεγάλο αριθμό αδειών στον τομέα των ΑΠΕ, ισχυρές συμμαχίες και την οικονομική δυνατότητα ανάπτυξής τους, η οποία θα αποφέρει πολύ μεγάλες υπεραξίες που θα της καρπωθεί η Holding.
Η ψύχραιμη οπτική λέει ότι η Quest Energy θα είναι από τους καταλύτες ανάπτυξης της Quest Στμμετοχών σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη των ΑΠΕ κυριαρχεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης