Εξοικονόμηση

Εκπίπτει το 40% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση - Τι ισχύει για τις φοροπαλλαγές

Εκπίπτει το 40% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση - Τι ισχύει για τις φοροπαλλαγές
Το ανώτατο όριο για το ύψος των δαπανών είναι 16.000 ευρώ - Ποιές δαπάνες είναι οι επιλέξιμες

Κάθε φυσικό πρόσωπο που πραγματοποιεί εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτου, θα μπορεί στο εξής το 40% των χρημάτων που θα καταβάλει σε κάθε ένα έτος της περιόδου 2020-2022  να εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των 4 ετών που έπονται του έτους καταβολής των εξόδων. 

Η σχετική Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας κ.κ. Χρήστο Σταικούρα και Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργο Πιτσιλή.   

Το ανώτατο όριο για το ύψος των δαπανών είναι 16.000 ευρώ, άρα το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου που θα δικαιούται ένας ιδιοκτήτης  συνολικά την τετραετία θα φθάνει τα 6.400 ευρώ (1.600 ευρώ κατ΄έτος). Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες εργασιών και όχι τα έξοδα προμήθειας υλικών. 
Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση είναι τα κτίρια να μην έχουν ενταχθεί σε «Εξοικονομώ» και δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης στο μέλλον. 

Στις επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες περιλαμβάνονται τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και πατζουριών, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης καθώς και των αναγκαίων υποδομών, εγκατάσταση ελέγχου του συστήματος θέρμανσης / ψύξης, εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ενεργειακό συμψηφισμό, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα,  εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ, εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας κλπ.

Από τις αισθητικές – λειτουργικές δαπάνες μπορούν να καλυφθούν εργασίες για τοποθέτηση ή αντικατάσταση υδραυλικής και ηλεκτρικής εγκατάστασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, συντήρηση ή επισκευή στέγης, αλλαγή ή επισκευή δαπέδου,  εγκατάσταση φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, επισκευή τοιχοποιίας και βάψιμο του κτιρίου εσωτερικά ή εξωτερικά, τοποθετηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης,   

Ποιοι δικαιούνται τη μείωση φόρου

Οι επιλέξιμες δαπάνες αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου, εφόσον πραγματοποιούνται έως το τέλος του 2022 και δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας.  Δικαιούχοι της μείωσης φόρου είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Στην περίπτωση δαπανών που αφορούν εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή μιας πολυκατοικίας ή ενός συγκροτήματος κτισμάτων, αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για κάθε δικαιούχο βάσει των χιλιοστών συνιδιοκτησίας.

Για την απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών θα πρέπει να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά και η εξόφληση να έχει γίνει ηλεκτρονικά ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν περισσότερο ελκυστικές, ωστόσο η τελική ρύθμιση που είχε περάσει το 2019 στο φορολογικό νόμο ήταν σαφώς  λιγότερο θελκτικό.
Σε κάθε περίπτωση χρειάστηκε περί το ενάμιση έτος για να εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση, να τεθούν οι επιλέξιμες δαπάνες και τα κριτήρια και να αρχίσει να ισχύει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης