Εξοικονόμηση

Tα κριτήρια ένταξης των ευάλωτων νοικοκυριών στο Εξοικονομώ - Τον Σεπτέμβριο η πλατφόρμα

Tα κριτήρια ένταξης των ευάλωτων νοικοκυριών στο Εξοικονομώ - Τον Σεπτέμβριο η πλατφόρμα

Με νέα κριτήρια προτεραιοποίησης και με στοχευμένες δράσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα προχωρήσει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κινητοποιήσει.
Η προδημοσίευση του προγράμματος, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ αναμένεται τον Ιούνιο ενώ το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποδοχή των αιτήσεων μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η επιλογή των δικαιούχων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα γίνει με νέα κριτήρια τα οποία επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Τα κριτήρια που εξετάζονται είναι:

  1. Η παλαιότητα του ωφελούμενου κτιρίου.
  2. Ο αριθμός όσων διαμένουν στην κατοικία
  3. Η κατανάλωση ενέργειας, βάσει των τιμολογίων ρεύματος, φυσικού αερίου, προμήθειας πετρελαίου του προηγούμενου έτους , με προτεραιότητα στον δικαιούχο που έχει τη χαμηλότερη κατανάλωση.
  4. Η οικονομική αποδοτικότητα των παρεμβάσεων. Θα προηγείται στην ένταξη στο πρόγραμμα ο δικαιούχος που μέσω των προτεινόμενων παρεμβάσεων εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας.
  5. Υποχρεωτική θα είναι τέλος η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για την υπαγωγή στο πρόγραμμα, ενώ τα έξοδα για την έκδοσή της θα επιδοτούνται από το πρόγραμμα.


Η ενργειακή φτώχεια

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει ειδικές παρεμβάσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά στο πλαίσιο και της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή Οδηγία καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.
Ως «ενεργειακή φτώχεια» ορίζεται διεθνώς η αδυναμία πρόσβασης σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, η θέρμανση, η ψύξη κ.ά., και τα ποσοστά στη χώρα μας έχουν αυξηθεί δραματικά μετά τη δεκαετή κρίση της ελληνικής οικονομίας.
Νοικοκυριά με εισόδημα έως 5000 ευρώ καθώς επίσης και δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Μάλιστα το υπουργείο προτίθεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία νοικοκυριών να εμπλέξει στις δράσεις και τους προμηθευτές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης