Ενέργεια

Πυρετώδεις προετοιμασίες της Γερμανίας για την κατασκευή υποδομών παραγωγής υδρογόνου

Πυρετώδεις προετοιμασίες της Γερμανίας για την κατασκευή υποδομών παραγωγής υδρογόνου
Πεδίο εξέλιξης και καινοτομιών το υδρογόνο για την Γερμανία, που αναζητά τρόπους παραγωγής του

Ενισχύονται οι δράσεις της Γερμανίας για την ενίσχυση των υποδομών παραγωγής υδρογόνου, σύμφωνα με τις νέες ενημερώσεις. Την περασμένη βδομάδα, ανακοινώθηκε ένας δεύτερος γύρος προκλήσεων για πεδία δοκιμής υδρογόνου.

Ο επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Thorsten Herdan, δήλωσε ότι η δεύτερη πρόσκληση για την έγκριση έργων ως πεδίων δοκιμών θα εκδοθεί πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου το καλοκαίρι, πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου δοκιμής NRL που καλύπτει συγκεκριμένες γερμανικές πολιτείες, ο Herdan συμπλήρωσε ότι τα «πεδία δοκιμών θα γίνουν σταθερό μέρος της ενεργειακής μετάβασης και της ενεργειακής πολιτικής έρευνας της χώρας».

Το έργο δοκιμής NRL

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομίας και ενέργειας Peter Altmaier τόνισε ότι: «Η δοκιμή του πεδίου NRL, αποτελείται από 25 μεμονωμένα έργα, αξίας 52 εκατ. ευρώ, συνολικού κόστους επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών κοινής ωφελείας και της βιομηχανίας. Η NRL θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γερμανικής υποδομής υδρογόνου».

Το NRL περιλαμβάνει σχέδια για οκτώ ηλεκτρολύτες με συνολική ικανότητα ηλεκτρόλυσης 42 MW. Αυτό θα καταστήσει δυνατή τη χρήση των ισχυρών ανέμων του Βορρά από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου παραγωγού χαλκού της Ευρώπης Aurubis, με έδρα το Αμβούργο, και για χρήση θέρμανσης και μεταφοράς, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας του Αμβούργου, Peter Tschentscher. Ο Tschentscher επεσήμανε ότι ο βορράς της Γερμανίας πρέπει να περιορίζει περίπου 3 TWh ανανεώσιμης ενέργειας κάθε χρόνο λόγω των σημείων συμφόρησης.

Επίσης, ο νεώτερος υπουργός Ενέργειας στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας Andreas Feicht είπε ότι έργα όπως το NRL "οδηγούν στην ανάπτυξη διαδικασιών, προϊόντων και μοντέλων", τα οποία θα επιτρέψουν "τη χρήση υδρογόνου χαμηλού κόστους’’.

Οι διχογνωμίες

Ωστόσο, στη Γερμανία εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία για τον βαθμό στον οποίο πρέπει να διατεθεί η κατανάλωση υδρογόνου, το ρόλο του και ο εντοπισμός ηλεκτρολυτών κοντά σε σημεία ΑΠΕ. Ο διευθυντής της NRL Werner Beba είπε ότι η Γερμανία πρέπει πρώτα να αναπτύξει τη βιομηχανία υδρογόνου της "σε μεγάλη κλίμακα" και "στη συνέχεια να σκεφτεί τις εισαγωγές".

Ο Olaf Lies, υπουργός Ενέργειας και Κλίματος της Κάτω Σαξονίας σημείωσε ότι το μπλε υδρογόνο θα είναι απαραίτητο για μια προσωρινή περίοδο. Αυτό γιατί, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής υποστηρίζει μόνο το πράσινο υδρογόνο, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πράσινου υδρογόνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος Mario Ragwitz, του ερευνητικού ινστιτούτου Fraunhofer IEG πρότεινε στη Γερμανία ή την Ευρώπη να αναλάβει "πρωτοποριακό ρόλο" στην ανάπτυξη εγγυήσεων προέλευσης για το πράσινο υδρογόνο. Επίσης, προειδοποίησε ότι πρόσληψη υδρογόνου παραμένει ασαφής σε ορισμένους τομείς, (για παράδειγμα στον τομέα της θέρμανσης).

Τέλος, παράγοντας πίεσης θεωρείται το πεδίο ανταγωνισμού, με τον Tschentscher να εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τον αγώνα δρόμου που καλείται να τρέξει η Γερμανία, για να μην μεγαλώσει το χάσμα της απόστασης από την Ιαπωνία και την Κίνα σχετικά με την τεχνολογία υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης