Ενέργεια

Υδρογόνο: Το μονοπάτι της ενεργειακής μετάβασης και οι προκλήσεις του

Υδρογόνο: Το μονοπάτι της ενεργειακής μετάβασης και οι προκλήσεις του
Η απειλή της κλιματικής αλλαγής οδηγεί σε τεράστιες μεταβολές τη βιομηχανία, τις επενδύσεις και την κανονιστική πολιτική
Σχετικά Άρθρα

Το υδρογόνο φαίνεται όλο και πιο πιθανό να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην επίτευξη των στόχων απαλλαγής από άνθρακα παγκοσμίως με τις επενδύσεις και την καινοτομία να αυξάνονται ραγδαία, σύμφωνα με το energy-storage.news. Βέβαια, το κόστος παραμένει υψηλό και για να είναι αποτελεσματικό το καθαρό υδρογόνο, θα χρειαστεί η ενσωμάτωση υψηλών μεριδίων ΑΠΕ και ένα προηγμένο σύστημα αποθήκευσης.

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής οδηγεί σε τεράστιες μεταβολές τη βιομηχανία, τις επενδύσεις και την κανονιστική πολιτική, με την ενεργειακή μετάβαση να αποτελεί το βασικότερο κομμάτι της εξίσωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε μια από τις πρώτες μεγάλες οικονομίες στον κόσμο που εισήγαγε νόμους που θα τερματίσουν τη συμβολή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη έως το 2050. Η νομοθεσία θέτει έναν φιλόδοξο στόχο για το Ηνωμένο Βασίλειο να μειώσει όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Οι κατευθύνσεις

Η επίτευξη καθαρού μηδέν έως το 2050 θα απαιτήσει συνδυασμό τεχνολογικών ανακαλύψεων. Στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, σημειώθηκαν τεράστιες αυξήσεις στην κλίμακα παράλληλα με τη βελτιωμένη απόδοση των φωτοβολταϊκών μονάδων και τη μείωση του κόστους. Στην αιολική ενέργεια, η τεχνολογική καινοτομία, όπως μεγαλύτερα πτερύγια στροβίλου, βελτιωμένη υποστήριξη και υποδομές. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για συνεχιζόμενες μειώσεις κόστους και υψηλότερη απόδοση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εάν η καθαρή ενέργεια πρόκειται να αντικαταστήσει πλήρως τα ορυκτά καύσιμα.

49.jpeg

Γιατί χρειάζεται καθαρό υδρογόνο

Πρόκειται για μια υποσχόμενη τεχνολογία και οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να το ενσωματώσουν στους σχεδιασμούς τους. Το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει έως και το 24% των ενεργειακών αναγκών του κόσμου έως το 2050, με τη σωστή υποστήριξη, σύμφωνα με το Hydrogen Economy Outlook του BloombergNEF.

Οι μπαταρίες διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας. Έχουν το πλεονέκτημα έναντι του υδρογόνου για χρήση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οικιακή χρήση ενέργειας, αλλά δεν είναι τόσο πρακτικές όταν πρόκειται για αεροπορία, ναυτιλία, μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και βαριά κατασκευή.

Η βιομηχανία βλέπει τις δυνατότητες της τεχνολογίας υδρογόνου, με την Air Products & Chemicals, Inc. να σχεδιάζει να επενδύσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινο υδρογόνο, με στόχο την παραγωγή 650 τόνων πράσινου υδρογόνου την ημέρα το 2025. Επιπλέον, η Siemens Energy και οι διεθνείς συνεργάτες της έχουν αναπτύξει το έργο Haru Oni ​​στη Χιλή, σχεδιασμένο για την παραγωγή πράσινων καυσίμων από αιολική ενέργεια και νερό.

Τα εμπόδια

Ενώ το υδρογόνο φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στο μέλλον της καθαρής μας ενέργειας, η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει δαπανηρή και η έλλειψη υποδομής υδρογόνου εμποδίζει την ευρεία υιοθέτηση. Σύμφωνα με την ανάλυση του IEA, ωστόσο, εάν η παραγωγή υδρογόνου μπορεί να κλιμακωθεί και λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κόστος παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί 30% έως το 2030.

Ταυτόχρονα, η επιτυχία του υδρογόνου στο να γίνει ένα βασικό, καθαρό ενεργειακό ή καταναλωτικό καύσιμο εξαρτάται από την ανάπτυξη ενός ασφαλούς συστήματος μεταφοράς και ισχυρών υλικών αποθήκευσης υδρογόνου. Η αποθήκευση του αερίου υδρογόνου έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς έρευνας και ανάπτυξης που περιβάλλουν την τεχνολογία υδρογόνου και θα είναι το κλειδί για την υιοθέτηση της γενικής χρήσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης