Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στάσσης: Ευέλικη μονάδα φυσικού αερίου χωρίς CRM η Πτολεμαϊδα 5 μέχρι το 2025

Στάσσης: Ευέλικη μονάδα φυσικού αερίου χωρίς CRM η Πτολεμαϊδα 5 μέχρι το 2025
Η μετατροπή της σε καύση φυσικού αερίου - Hydrogen ready και η ισχύς της θα αυξηθεί από 660 MW σε πάνω από 1.000 MW

Η μετατροπή της υπό κατασκευή μονάδας της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου και υδρογόνου (hydrogen ready) βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών κατά το χθεσινό conference call για την παρουσίαση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το 2020.

Αποτελέσματα, που ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2019 αφού προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 67 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2.057,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, λόγω και της απόφασης για επίσπευση της μετατροπής της μονάδας το 2025 έναντι του αρχικού 2028.

Το γεγονός αυτό ανέστρεψε σημαντικά την πρόβλεψη απομείωσης της επένδυσης και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΕΗ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σε αυτά συμπεριλαμβάνεται θετική επίπτωση ύψους 125,3 εκατ. λόγω της αντιστροφής της πρόβλεψης απομείωσης της επένδυσης της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 κατά 209,9 εκατ. ευρώ, καθώς η λειτουργία της με καύσιμο το ΦΑ προσδιορίζεται πλέον για το 2025 αντί για το 2028 βάσει του αρχικού πλάνου απολιγνιτοποίησης, αλλά και λόγω πρόσθετων προβλέψεων κυρίως λόγω της παύσης λειτουργίας, των ορυχείων που σχετίζονται με τη νέα μονάδα ορυχείων, σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το αρχικό πλάνο.

Στάσσης: Αύξηση ισχύος από 660 MW σε πάνω από 1000 MW

Όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης απαντώντας χθες στους αναλυτές (στο conference call συμμετείχαν 98 άτομα και οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν την Πτολεμαΐδα 5) το αργότερο έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή της σε καύση φυσικού αερίου - Hydrogen ready και η ισχύς της θα αυξηθεί από 660 MW σε πάνω από 1.000 MW.

Μάλιστα ο κ. Στάσσης μίλησε για μια εξαιρετικά ευέλικτη μονάδα που θα μπορεί σε μισή με μια ώρα να ανεβάζει ισχύ από τα 300 MW στα 1.000 MW και σημείωσε ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστική χωρίς να χρειάζεται τον μηχανισμό επιδότησης CRM για να είναι βιώσιμη.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι η μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε φυσικό αέριο είναι η καλύτερη επιλογή δεδομένου ότι η πρόβλεψη για τις τιμές CO2 θα την καθιστούσε ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της. «Άρα, κατέληξε, η απολιγνιτοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί το 2025 και όχι το 2028».

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς η επένδυση μετατροπής σε μονάδα φυσικού αερίου θα χρειασθεί τουλάχιστον 3 αεριοστρόβιλους και θα ανεβάσει του προϋπολογισμό στα 2 δισ ευρώ.

Διαφορετική η άποψη του Green Tank

Πάντως διαφορετική άποψη παρουσίασε χθες το  Green Tank που έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτική μελέτη της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων enervis, που μελέτησε τις εξής λύσεις για την Πτολεμαΐδα 5:

 α) η χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με τη συνέχιση της λιγνιτικής λειτουργίας της μονάδας,

β) η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης βιομάζας,

γ) η αντικατάστασή της από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και

δ) η μετατροπή της σε μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας, αξιοποιώντας την τεχνολογία των τηγμένων αλάτων (molten salts).

Η τελευταία λύση -σύμφωνα με τη μελέτη- οδηγεί σε κόστος παραγωγής ενέργειας 91-106 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δημιουργεί 1.247 θέσεις εργασίας (μαζί με τις θέσεις που θα δημιουργηθούν στην κατασκευή των αιολικών και φωτοβολταϊκών που θα συνδυάζονται με τη μονάδα).

Η αρχή λειτουργίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η διοχέτευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε μορφή θερμότητας, η οποία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παραγωγή ατμού και την κίνηση στροβίλου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Η συγκεκριμένη λύση εφαρμόζεται στη Ρηνανία Βεστφαλία από την RWE, στην Αστούρια της Ισπανίας και στη Χιλή επίσης από τη RWE 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης