Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Orsted διεκδικεί το μεγαλύτερο ενεργειακό νησί ΑΠΕ στη Βόρεια Θάλασσα

Η Orsted διεκδικεί το μεγαλύτερο ενεργειακό νησί ΑΠΕ στη Βόρεια Θάλασσα
Θα υποβάλει προσφορά για την χρηματοδότηση και κατασκευή του νησιού μαζί με το δανικό συνταξιοδοτικό ταμείο ATP

Ο κατασκευαστής αιολικών πάρκων Orsted σχεδιάζει να υποβάλει κοινή προσφορά με το δανικό συνταξιοδοτικό ταμείο ATP για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του πρώτου ενεργειακού νησιού στον κόσμο στη Βόρεια Θάλασσα.
Το τεχνητό νησί, το οποίο θα παράγει και θα αποθηκεύει αρκετή πράσινη ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 3 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών, εγκρίθηκε από τους Δανούς νομοθέτες το Φεβρουάριο ως μέρος των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας.
"Το ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αξιοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πόρων της Δανίας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στις πράσινες μεταβάσεις της Δανίας και της Ευρώπης και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Δανία", ανέφερε ο Orsted σε ανακοίνωση.
Η Orsted αναμένει ότι το έργο, το οποίο θα ανήκει κατά πλειοψηφία στο δανικό κράτος, θα τεθεί σε δημοπρασία το επόμενο έτος και θα ληφθεί απόφαση το 2023, δήλωσε εκπρόσωπος. Οι ακριβείς όροι του διαγωνισμού δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Με μέγεθος 18 γηπέδων ποδοσφαίρου, η αρχική φάση θα συνδεθεί με εκατοντάδες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και θα παρέχει ισχύ σε νοικοκυριά και πράσινο υδρογόνο για τη ναυτιλία, την αεροπορία, τη βιομηχανία και τις βαριές μεταφορές.
Το ενεργειακό νησί, το οποίο θα κοστίσει περίπου 210 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (34 δισεκατομμύρια δολάρια), θα βρίσκεται 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τη δυτική ακτή της Δανίας. Οι γύρω ανεμογεννήτριες θα έχουν αρχική χωρητικότητα 3 gigawatts και αναμένεται να λειτουργήσουν περίπου το 2033.
Η Orsted είναι η μεγαλύτερη εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, έχοντας εγκαταστήσει σχεδόν το ένα τέταρτο της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας, ενώ η ATP είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ευρώπης με 960 δισεκατομμύρια κορώνες υπό διαχείριση.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης