Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Standard and Poor’s: Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ – Θετικό το outlook

Standard and Poor’s: Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ – Θετικό το outlook
Έκπληξη από την Standard and Poor’s - H αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης για ταχεία βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής απόδοσης της Ελλάδας σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης
Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μια κλίμακα σε ΒΒ από ΒΒ- προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's στις 23 Απριλίου 2021.
Ταυτόχρονα αναβάθμισε και τις προοπτικές (outlook) της οικονομίας από σταθερές σε θετικές.
Να σημειωθεί ότι δεν αναμενόταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στις 23 Απριλίου, ωστόσο η αναβάθμιση αυτή δεν αλλάζει τα δεδομένα για τα ελληνικά ομόλογα ή τις παραδοχές του χρέους καθώς ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ από τον αμερικανικό οίκο Fitch.
Σύμφωνα με την Standard and Poor’s η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης για ταχεία βελτίωση
της οικονομικής και δημοσιονομικής απόδοσης της Ελλάδας, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 υποχωρούν.
 

Οι κυβερνητικές πολιτικές επιτρέπουν την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εισροή των κονδυλίων από το πρόγραμμα της ΕΕ Next Generation EU (NGEU), θα οδηγήσουν σε βελτιωμένη οικονομική απόδοση.
Το 2020, η αποτελεσματικότητα της ελληνικής διακυβέρνησης και οι προσπάθειες οικονομικής ανθεκτικότητας ενισχύθηκαν μέσω των απαντήσεων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ, αντίστοιχα.
Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διευκόλυνε ουσιαστικά την πρόσβαση στην αγορά για κρατικό δανεισμό με σχετικά χαμηλό κόστος λόγω της συμπερίληψης ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα πανδημίας έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ (PEPP) και ως εγγύηση στις πράξεις επαναγοράς της ΕΚΤ.

Δημοσιονομική στήριξη της ΕΕ

Η δημοσιονομική στήριξη της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύο μορφές.
Πρώτον, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ πρόκειται να διανείμει σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ (22,7% του ΑΕΠ του 2019) στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2027.
Δεύτερον, το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ στοχεύει σε εκταμίευση περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ (18,2% του ΑΕΠ του 2019), εκ των οποίων 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ (11,0% του ΑΕΠ του 2019) είναι σε επιχορηγήσεις, με τα υπόλοιπα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.
Κατά την άποψή της Standard and Poor’s εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, αυτά τα κεφάλαια, τότε θα επιτρέψουν περαιτέρω διαρθρωτικές οικονομικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία, ιδίως για την αντιμετώπιση του μεγάλου επενδυτικού κενού, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής αυστηρότητας που απαιτείται από την Ελλάδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης ι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει την προβλεψιμότητα της χάραξης πολιτικής.
Αυτό είναι καλό για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μόλις μειωθεί η επίδραση της πανδημίας.
Παρά την πτώση που προκλήθηκε από το COVID-19 το 2020, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης, χάρη:

  • Στερεές δημοσιονομικές επιδόσεις πριν από την πανδημία
  • Διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων ρευστότητας στον ισολογισμό της κυβέρνησης
  • Μια ευνοϊκή δομή δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά τη λήξη και το μέσο κόστος των τόκων, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πλεονεκτικά προφίλ χρέους όλων των κρατικών κεφαλαίων.
Το διαπραγματεύσιμο τμήμα του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης της Ελλάδας αντιπροσώπευε περίπου το 22% του συνολικού χρέους ή λιγότερο από το 40% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020.
Μετά από μια άνοδο το 2020, προβλέπουμε ότι οι δείκτες ακαθάριστου και καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθούν, υποβοηθούμενος από την ανάκαμψη της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι αξιολογήσεις περιορίζονται από το υψηλό εξωτερικό χρέος και το δημόσιο χρέος της χώρας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης