Πόλεμος μεγάλων κατά μικρών στις ΑΠΕ για τις υψηλές εγγυημένες τιμές και τον ηλεκτρικό χώρο

Πόλεμος μεγάλων κατά μικρών στις ΑΠΕ για τις υψηλές εγγυημένες τιμές και τον ηλεκτρικό χώρο
Οι υψηλές εγγυημένες τιμές στο στόχαστρο σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς

Πόλεμος μικρών και μεγάλων αναμένεται στις ΑΠΕ καθώς υφίσταται ρίσκο από την καταστρατήγηση των ευνοϊκών διατάξεων αδειοδότησης, όρων σύνδεσης και εγγυημένων τιμών για μικρά έργα με αποτέλεσμα την εκτόξευση του ελλείμματος ΕΛΑΠΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής.
Τα μικρά έργα με ισχύ κάτω των 500 KW και κάτω του 1 MW δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, όπου ο ανταγωνισμός ωθεί τις τιμές προς τα κάτω αλλά απολαμβάνουν εγγυημένη πολύ υψηλότερη τιμή σε βάθος 20ετίας. Επιπλέον δεν υποχρεούνται σε έκδοση περιβαλλοντικής μελέτης με αποτέλεσμα να «τρέχουν» γρηγορότερα τις διαδικασίες δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου, αφήνοντας στην αναμονή για μεγάλο διάστημα έργα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και να υλοποιηθούν σε χαμηλές τιμές, συμβάλλοντας στόχο μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Τα εκτός διαγωνισμού φωτοβολταϊκά «κλειδώνουν» τιμή στα 65 ευρώ/μεγαβατώρα όταν η μέση τιμή στην τελευταία δημοπρασία ήταν στα 49,81 ευρώ/μεγαβατώρα και στην επόμενη δημοπρασία του Mαϊου αναμένεται να πέσει πάνω από 20%.
Σε βάθος δε 20ετίας η τιμή των 65 ευρώ θα είναι πολλαπλάσια των ανταγωνιστικών τιμών των δημοπρασιών , οι οποίες στις ώριμες αγορές διαμορφώνονται ήδη στα επίπεδα των 14 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αιτήσεις 3.000 για 3 GW

Στον ΑΔΜΗΕ βρίσκονται αυτή τη στιγμή ¨παρκαρισμένες¨ προς αξιολόγηση αιτήσεις της τάξης των 4-5 GW εκ των οποίων τα 3 GW, περίπου 3.000 αιτήσεις αφορούν μικρά έργα, τα οποία έχουν ενοποιηθεί σε συστάδες των 100 MW για να αιτηθούν ένα κοινό σημείο σύνδεσης και να επιμεριστούν το κόστος του υποσταθμού υψηλής τάσης για τη σύνδεσή τους.
¨Χρειάζεται να ληφθεί μια δομική απόφαση, που θα κρίνει ποια από τα αιτήματα μπορούν να προχωρήσουν και να μην γίνεται η εξέτασή τους απλά με σειρά προτεραιότητας όπως σήμερα» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης. «Υπάρχει ένα συνωστισμός αιτήσεων από σοβαρούς αλλά και αεριτζήδες επενδυτές.

Πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η οικονομική δυνατότητα του επενδυτή και κυρίως να ξεμπλοκάρει η διαδικασία των όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ που τώρα είναι παγωμένη, γιατί θα δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων. «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις με την πλημμύρα αιτήσεων από μικρά έργα, και το πρόβλημα με τις τοπικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την έλλειψη ενημέρωσης. Βρίσκονται σε εξέλιξη πολυάριθμα έργα υποδομής και είναι κρίσιμο το κράτος να προωθεί τα ώριμα έργα που είναι χρηματοδοτήσιμα με λυμένα τα νομικά και τα χωροταξικά θέματα» δήλωσε προσφάτως στο συνέδριο του capital link η κ. Πηνελόπη Λαζαρίδου, εκπρόσωπος της Τερνα Ενεργειακή

Τι υποστηρίζουν οι μεγάλοι και τι απαντούν οι μικροί

Το προνομιακό πλαίσιο των μικρών έργων χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από αδιαφάνεια κάτι που αναγνωρίζεται και από τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται κατάτμηση έργων σε μικρότερα, κάτι που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και δημιουργεί συνθήκες νέας ¨φούσκας¨ στην αγορά, καταγγέλλουν οι μεγάλοι του κλάδου, οι οποίοι αναγνωρίζουν την πολιτική επιλογή συμμετοχής μικροεπενδυτών στην αγορά αλλά με τρόπο, ελεγχόμενο και διαφανή. Θα μπορούσε για παράδειγμα, όπως αναφέρουν να υπάρξει μία ποσόστωση που θα λαμβάνει υπόψη της τους εθνικούς στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ, το κόστος και το όφελος αντίστοιχα για τους καταναλωτές και την διαθεσιμότητα του ηλεκτρικού χώρου με γνώμονα να μην καλυφθεί από μικρά έργα με υψηλές τιμές.

Στον αντίποδα, οι μικροί κατηγορούν τους μεγάλους για επιθετικές τακτικές που στοχεύουν στη συγκέντρωση της αγοράς, θέτοντας εκτός τις μικρές εταιρίες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν επενδύσεις εκατομμυρίων και τις τοπικές κοινωνίες που μπορούν να συμμετάσχουν μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων . Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στη μέση των δύο αυτό πόλων και επιχειρεί να συγκεράσει τα συμφέροντα με βασικό άξονα την επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση, άσκηση, που όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη δεν είναι εύκολη. Το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις τόσο στην κατεύθυνση της διασφάλισης κριτηρίου οικονομικής φερεγγυότητας όσο και της διασφάλισης τίτλων ιδιοκτησίας. Ένα ακόμη καίριο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το ¨απαγορευτικό» σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ που έχουν σηκώσει Δήμοι και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα, εκδίδοντας σειρά αρνητικών γνωμοδοτήσεων.

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης