Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόβλημα η αύξηση της τιμής των CO2 για την βιομηχανία - Οξύνεται ο ανταγωνισμός

Πρόβλημα η αύξηση της τιμής των CO2 για την βιομηχανία - Οξύνεται ο ανταγωνισμός
Μειώνονται στο 3% οι εκπτώσεις συνέπειας - προπληρωμής

Μείωση του ποσοστού έκπτωσης συνέπειας-προπληρωμής θα συμπεριληφθεί στα τιμολόγια Μαρτίου της βιομηχανίας.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΗ στους πελάτες της οι προαναφερόμενες εκπτώσεις που κυμαίνονταν από 7%-15% αναλόγως με το προφίλ κατανάλωσης θα μειωθούν από τις 15 Μαρτίου για όλους του καταναλωτές Υψηλής Τάσης στο 3%.   

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις προμήθειας μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών έληξαν στο τέλος του 2020, χωρίς οι μέχρι τότε διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις να έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια η ΔΕΗ έδωσε δίμηνη παράταση, η οποία έληξε άκαρπη. Τον Μάρτιο η εταιρία έστειλε νέα επιστολή προς τις βιομηχανίες δηλώνοντας τη λήξη των συμβάσεων στις 15 Μαρτίου και ανακοινώνοντας στους βιομηχανικούς πελάτες της ότι θα συνεχίσει να τιμολογεί έως και τις 15 Ιουνίου, με τους όρους, εκτός από την έκπτωση προπληρωμής και συνέπειας την οποία μείωσε στο 3%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα επιχειρήσεις προσανατολίζονται στο να μην πληρώσουν το αυξημένο κόστος θεωρώντας ότι η μείωση του ποσοστού έκπτωσης είναι μονομερής αλλαγή των όρων της σύμβασης. 

Οξύνεται ο ανταγωνισμός ιδιωτών προμηθευτών και ΔΕΗ για τις βιομηχανίες

Εν τω μεταξύ ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές τόσο της Υψηλής όσο και της Μέσης Τάσης της ΔΕΗ, είναι η χρέωση των ρύπων καθώς η αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής CO2  οδηγούν σε αύξηση των τελικών χρεώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο το ανθρακικό αποτύπωμα της ΔΕΗ ήταν 0,45 τόνοι CO2/MWh, τον Φεβρουάριο μειώθηκε σε 0,37 τόνοι  CO2/MWh και τον Μάρτιο έφθασε στα 0,49 τόνοι CO2/MWh. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε χρέωση  CO2 για τις βιομηχανίες πάνω από 15 ευρώ/MWh τον Μάρτιο και δεν αποκλείεται  τον Απρίλιο να φθάσει στα 20 ευρώ/MWh.

Πάντως η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χονδρική τιμή του ρεύματος προβληματίζει πολλούς μεγάλους καταναλωτές στη Μέση Τάση, οι οποίοι έχουν «φύγει» από τη ΔΕΗ και έχουν στραφεί στους ιδιώτες προμηθευτές συνάπτοντας συμβόλαια που περιλαμβάνουν ρήτρες με βάση τις τιμές στη χονδρική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρήσεις που πλήρωναν 64-65 ευρώ/MWh και βλέπουν τα τιμολόγια τους να φθάνουν στα 68-70 ευρώ/MWh, εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής τους στη ΔΕΗ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης