GWEC: Δημιουργία 3,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας από την αιολική ενέργεια ως το 2026

GWEC: Δημιουργία 3,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας από την αιολική ενέργεια ως το 2026
Κάθε όμως δολάριο που δαπανάται για ορυκτά καύσιμα αντί για καθαρή ενέργεια σημαίνει ότι χάνουμε πιθανές θέσεις εργασίας

Νέα ανάλυση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) δείχνει ότι 3,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας αιολικής ενέργειας μπορούν να δημιουργηθούν παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω της μεγάλης επέκτασης της βιομηχανίας.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει άμεσες θέσεις εργασίας τόσο στην χερσαία όσο και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του τομέα. Με ήδη εγκατεστημένη ισχύ 751 GW αιολικής ενέργειας, η αιολική βιομηχανία έχει δημιουργήσει σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.''

Τα νούμερα

Από το 2020, υπήρχαν περίπου 550.000 εργαζόμενοι αιολικής ενέργειας στην Κίνα, 260,00 στη Βραζιλία, 115.000 στις ΗΠΑ και 63.000 στην Ινδία, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα της GWEC Market Intelligence.

Η GWEC Market Intelligence προβλέπει ότι επιπλέον 470 GW νέας χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας θα εγκατασταθούν σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2021-2025. Με βάση τους υπάρχοντες υπολογισμούς για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτή η αύξηση της νέας ικανότητας μπορεί να δημιουργήσει 3,3 εκατομμύρια βιώσιμες και μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των 25 ζωής του έργου.

Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας θα βασίζονται σε τοπικό επίπεδο, όπως για την κατασκευή και τη φάση O&M έργων. Η πλειονότητα αυτών των θέσεων εργασίας θα δημιουργηθεί σε αιολικές αγορές υψηλής ανάπτυξης, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και η Ταϊβάν.

88888_2.jpg


Ο διευθύνων σύμβουλος της GWEC Ben Backwell τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Η αιολική βιομηχανία έχει ένα ισχυρό ιστορικό δημιουργίας υψηλής ποιότητας και μακροπρόθεσμων θέσεων εργασίας μέσω μιας σειράς βιομηχανικών ευκαιριών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κοιτάξουν τον αιολικό τομέα ως βασική βιομηχανία για να δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται.

Ωστόσο, παρά τα αναμφισβήτητα στοιχεία ότι οι αιολικοί και άλλοι τομείς της καθαρής ενέργειας προσφέρουν σημαντικά περισσότερα οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας, παρατηρείται διάθεση χρηματικών ποσών στα ορυκτά καύσιμα. Κάθε όμως δολάριο που δαπανάται για ορυκτά καύσιμα αντί για καθαρή ενέργεια σημαίνει ότι χάνουμε πιθανές θέσεις εργασίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης