Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κίνα: Στόχος η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά 11% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής

Κίνα: Στόχος η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά 11% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής
Στο επίκεντρο και η αποθήκευση ενέργειας - Τα πλάνα μέχρι το 2025

Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας  διέταξε τις εταιρείες δικτύου της χώρας να παρέχουν αρκετά σημεία σύνδεσης δικτύου για όλα τα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας που έχουν εγγραφεί το 2019 και το 2020. Μάλιστα, οι εν λόγω μεταβλητές των ΑΠΕ θα πρέπει να τροφοδοτούν το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας του έθνους έως το τέλος του έτους.

Την επίβλεψη αυτής της διαδικασίας θα αναλάβει η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (ΝΕΑ), η οποία έχει εκπονήσει ένα πενταετές σχέδιο. Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μείγματος παραγωγής ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική, προσεγγίζοντας το 11%.

Παράλληλα, η ΝΕΑ έχει πει στις εταιρείες δικτύου να παρέχουν επαρκή σημεία σύνδεσης δικτύου για νέα έργα παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ξεκινώντας με εγκαταστάσεις που έχουν καταχωριστεί το 2019 και το 2020. Επίσης, η χωρητικότητα του έργου που σχεδιάζεται από το τρέχον έτος και μετά πρέπει να περιλαμβάνει ένα ορισμένο ποσοστό της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας.

Οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί

Η ανακοίνωση της ΝΕΑ που θέτει τον στόχο του 11% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από 9,7% πέρυσι, απαιτεί το ποσοστό της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας στο εθνικό μείγμα ενέργειας να αυξηθεί σταδιακά στο 16,5% το 2025.

Πρόκειται για ένα μείγμα μέτρων στο πλαίσιο των όσων δεσμεύτηκε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping για τις κλιματικές πρωτοβουλίες της χώρας. Μάλιστα, όσον αφορά τις εκπομπές CO2, τόνισε ότι θα κορυφωθούν αυτήν τη δεκαετία και η χώρα θα πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πριν από το 2030 και θα επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2060. «Η Κίνα θα κάνει ό,τι λέει και αυτά που θα κάνει θα επιτύχουν τους στόχους της», δεσμεύτηκε ο Κινέζος πρόεδρος.

Καθώς εμφανίζεται ως υποστηρικτής των φτωχών χωρών, ο Xi Jinping κάλεσε τις ανεπτυγμένες οικονομίες να «δώσουν το παράδειγμα στη μείωση των εκπομπών» και να παράσχουν υποστήριξη οικονομική και τεχνική στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης