Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Οι απόψεις του κορυφαίου επιστήμονα Dawe Lowe για το κλίμα: Η ευφυΐα των ανθρώπων μπορεί να κερδίσει την πολιτική αδράνεια

Οι απόψεις του κορυφαίου επιστήμονα Dawe Lowe για το κλίμα: Η ευφυΐα των ανθρώπων μπορεί να κερδίσει την πολιτική αδράνεια
Κρίσιμη για την επείγουσα μετάβαση προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα είναι οι δεξιότητες και η εμπειρία των μηχανικών

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του κορυφαίου επιστήμονα Dave Lowe στο «The Guardian» για την πίστη του στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος παρά την πολιτική αδράνεια.

«Όσον αφορά την πολιτική βούληση και την ηγεσία που απαιτείται για να οδηγήσει τον κόσμο προς ένα βιώσιμο μέλλον, είμαι απαισιόδοξος» δηλώνει αρχικώς και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Πολλοί δημοσιογράφοι ζητούν από τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, τα σκληρά επιστημονικά δεδομένα εξακολουθούν να υφίστανται χειραγώγηση και επιλέγονται από πολιτικούς. Έχω μιλήσει σε πολλούς και παρομοιάζω την εμπειρία αυτή με περιπέτεια».


Μήπως η αρνητική λήψη αποφάσεων συνδέεται με την έλλειψη κινήτρων από τους πολιτικούς;

Καθώς κοιτάζω γύρω και βλέπω τους αυτοκινητόδρομους της Νέας Ζηλανδίας, γεμάτες τεράστια πετρελαιοφόρα φορτηγά και ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς βενζινοκίνητων SUV και αυτοκινήτων, νιώθω φόβο. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Τι σημαίνει να ζεις σε έναν πεπερασμένο πλανήτη, αφού όλες οι μελέτες και οι προειδοποιήσεις δείχνουν ότι η συνέχιση με αυτόν τον τρόπο οδηγεί στην αναπόφευκτη κατάρρευση των οικοσυστημάτων του πλανήτη;

Η αισιοδοξία

Σύμφωνα με τον Dave Lowe υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ελέω της ευφυΐας των ανθρώπων. Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε ότι, το 2019, σχεδόν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας του ΟΟΣΑ καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές όπως υδροηλεκτρική, ηλιακή, αιολική, βιομάζα και γεωθερμία. Κρίσιμη για την επείγουσα μετάβαση προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα είναι οι δεξιότητες και η εμπειρία των μηχανικών.

Το υδρογόνο

Κρίσιμη για την επείγουσα μετάβαση προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα είναι οι δεξιότητες και η εμπειρία των μηχανικών. Με τα χρόνια μίλησα με πολλές ομάδες μηχανικών, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την κλιματική αλλαγή. Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού χρησιμοποιώντας περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρησιμοποιείται ήδη στη χαλυβουργία, την αποθήκευση ενέργειας και τη μεταφορά στη Γερμανία και σε ορισμένες άλλες χώρες. Όταν μιλάω στους ανθρώπους για αυτήν την τεχνολογία και τις δυνατότητές της, είναι έκπληκτοι.

Γιατί δεν έχει χρησιμοποιηθεί; Πολλοί λόγοι έρχονται στο μυαλό, όπως θεωρίες συνωμοσίας για τις εταιρείες πετρελαίου, αλλά για μένα υπάρχει μια απλή απάντηση. Επειδή τα προϊόντα που κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα φαίνεται να είναι πολύ φθηνότερα από τις βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Μείωση των εκπομπών

Οι μεταφορές θέτουν μια σημαντική πρόκληση στη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Για να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε ένα εύρος που αποτρέπει τις χειρότερες κλιματικές επιπτώσεις, το IPCC και άλλα μοντέλα για το κλίμα δείχνουν ότι οι εκπομπές των μεταφορών πρέπει να μειωθούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μείωση των εκπομπών άνθρακα για την αποτροπή των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα είναι μια τεράστια δέσμευση. Δεν υπάρχει καμία λύση σε αυτό το πρόβλημα. Θα απαιτήσει συντονισμένη προσπάθεια από όλα τα μέρη της κοινωνίας, πάνω από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και μηχανικούς, επιστήμονες, οικονομολόγους, δασκάλους και αγρότες.

«Μπορούμε να αισθανθούμε αισιόδοξοι για τις ταχέως αναδυόμενες τεχνολογίες που διατίθενται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ των οποίων παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου από πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, σύνθεση σακχάρων από CO2 και νερό, πληροφορίες και νανοτεχνολογία, βιομηχανική και εκπαιδευτική επιστήμη. Οι μελλοντικές προκλήσεις είναι τρομερές, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι, δεδομένης της θέλησης και της συντονισμένης δράσης, τα ανθρώπινα όντα είναι περισσότερο από ικανά να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον».

*Ο Dave Lowe είναι ατμοσφαιρικός χημικός και επικεφαλής συγγραφέας της τέταρτης έκθεσης αξιολόγησης IPCC για την κλιματική αλλαγή του βραβείου Νόμπελ 2007. Αυτό το δοκίμιο είναι ένα επιμελημένο απόσπασμα από το βιβλίο του «The Alarmist: Fifty Years Measuring Climate Change»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης