Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνάντηση Σκρέκα-Βεστάγκερ: CRM, Εφεδρεία, Ήφαιστος, Antitrust case στο τραπέζι

Συνάντηση Σκρέκα-Βεστάγκερ: CRM, Εφεδρεία, Ήφαιστος, Antitrust case στο τραπέζι
Η σημερινή διαπραγμάτευση του ΥΠΕΝ με την Αντιπρόεδρο της ΕΕ κρίσιμη για την αγορά ηλεκτρισμού

Σήμερα στις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την  αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών.

Στη συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών, που είναι η δεύτερη από την αρχή του έτους, αναμένεται να εξεταστούν όλα τα θέματα που αφορούν τον ανασχεδιασμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας και να δρομολογηθούν οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από το ΥΠΕΝ για την υιοθέτηση μιας σειράς μηχανισμών που κρίνονται απαραίτητοι λόγω των αλλαγών που επιφέρει η ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση.

Παράλληλα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι από την πλευρά της Κομισιόν θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης οι δυο φάκελοι που χειρίζεται η DGComp και αφορούν τη ΔΕΗ, με τις κώδικές ονομασίες «antitrust case» και Ήφαιστος.

Ανοιχτός εδώ και χρόνια ο φάκελος «antitrust case»

Όπως είναι γνωστό το «antitrust case» αφορά την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο παραμένει στα συρτάρια της  DGComp μετά την αποτυχία του market test για τη διάθεση λιγνιτικής ισχύος σε ιδιώτες.

Πάντως, η ταχεία απολιγνιτοποίηση που προωθεί η ΔΕΗ με στόχο το σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων αλλά και την μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε καύση φυσικού αερίου έως το 2025, αλλά και η ιλιγγιώδης αύξηση της τιμής του CO2 καθιστούν άνευ νοήματος τη συγκεκριμένη συζήτηση, αφού οι λιγνιτικές μονάδες έχουν πάψει εδώ και αρκετό καιρό να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της.  

Ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από την Κομισιόν η οποία κρατάει το συγκεκριμένο φάκελο ανοιχτό εδώ και αρκετά χρόνια.

Επίσης στο τραπέζι της συζήτησης από την κυρία Βεστάγκερ θα τεθεί ένας άλλος φάκελος που αφορά τη ΔΕΗ και έχει την κωδική ονομασία «Ήφαιστος».

Πρόκειται για την έρευνα που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν σε βάρος της ΔΕΗ για ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς κυρίως μέσω των υδροηλεκτρικών της.

Όμως πέραν των δυο αυτών ζητημάτων η επίλυση των οποίων βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν και οι κρίσιμοι μηχανισμοί που επιδιώκει η ελληνική πλευρά να υιοθετηθούν εν όψει της αναδιάταξης της αγοράς ηλεκτρισμού που προωθείται με ταχεία απολιγνιτοποίηση και την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Οι τρεις μηχανισμοί αναδιάταξης της αγοράς ηλεκτρισμού

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταρτίζει έναν Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM Capacity Reserve Mechanism) για τη στήριξη των ευέλικτων μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο που θα διασφαλίζουν την επάρκεια του συστήματος όσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των στοχαστικών ΑΠΕ.

Ο CRM θεωρείται απαραίτητος για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής από φυσικό αέριο οι οποίες είναι αναγκαίες για να αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος για black out.

Σήμερα, υπάρχουν στα σκαριά αρκετά επενδυτικά σχέδια αλλά με εξαίρεση την Μυτιληναίος κανένα δεν έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση, πριν η κυβέρνηση και η ΕΕ αποφανθούν ότι μπορεί να στηριχθούν αυτού του είδους οι επενδύσεις.

Ο κ. Σκρέκας αναγνωρίζοντας τη σημασία του μηχανισμού για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των νέων μονάδων παραγωγής έχει δηλώσει ότι ο σχετικός μηχανισμός θα κατατεθεί στην Κομισιόν εντός του Ιουνίου.

Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά την αποζημίωση λιγνιτικών μονάδων που θα παραμείνουν σε καθεστώς εφεδρείας (strategic reserves) για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος.

Η ΔΕΗ που διεκδικούσε να λάβει από τον συγκεκριμένο μηχανισμό έμμεση αποζημίωση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι πλέον έχει περιορίσει τις προσδοκίες της στα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ίσως και λιγότερα, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επιτελείς της Κομισιόν θα επιδιώξουν να συνδέσουν το συγκεκριμένο μηχανισμό με την επίλυση του antitrust case ίσως και με τον φάκελο Ήφαιστος.

Στη συνάντηση με την κ. Βεστάγκερ θα συζητηθεί ένας ακόμη μηχανισμός αυτός των «πράσινων» διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ μέσω της σύναψης διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες ή σε προμηθευτές που πωλούν ρεύμα σε μεγάλους καταναλωτές.

Μέχρι στιγμής οι τρεις μηχανισμοί προετοιμάζονται παράλληλα αλλά ξεχωριστά ο κάθε ένας από αυτούς. Ωστόσο φαίνεται ότι πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι για να υπάρξει έγκριση από την Κομισιόν με βάση τις κοινοτικές οδηγίες οι τρεις μηχανισμοί πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Τη θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας ο οποίος μάλιστα έχει προειδοποιήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμένουν την άμεση έγκριση μηχανισμών όπως εκείνοι που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης