Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πακέτα λιγνιτικής παραγωγής μέσω προθεσμιακής αγοράς ΕΧΕ στους ιδιώτες

Πακέτα λιγνιτικής παραγωγής μέσω προθεσμιακής αγοράς ΕΧΕ στους ιδιώτες
Σκρέκας-Βεστάγκερ συμφώνησαν στην λύση του Anti - Trust Case

Με τη διάθεση πακέτων λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέσω της προθεσμιακής αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα  λυθεί το περίφημο Anti-Trust Case, δηλαδή η υποχρέωση της ΔΕΗ να «ανοίξει» στον ανταγωνισμό την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, μετά και από την σχετική καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτό  σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, στη διάρκεια της οποία συζητήθηκαν επτά κρίσιμοι φάκελοι του ενεργειακού τομέα.

Πρόκειται για θέματα που επιδιώκει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση κατά τρόπο που θα συμβάλλει στην διαμόρφωση νέων συνθηκών για την ενεργειακή αγορά της χώρας και θα επιτρέψει την ενεργοποίηση επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση.

Σε ότι αφορά το Anti-Trust Case, μια υπόθεση που παραμένει ανοιχτή από το 2007, μετά την αποτυχία του market test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, (είναι γνωστό ότι οι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς εμφανίστηκαν απρόθυμοι να διαθέσουν κεφάλαια για να αγοράσουν λιγνιτική παραγωγή) η λύση που δίνεται είναι η διενέργεια πλειστηριασμών μέσω της προθεσμιακής αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Τριμηνιαία ή ετήσια τα πακέτα για την επόμενη τριετία

Αυτό σημαίνει ότι για την επόμενη τριετία η ΔΕΗ θα διαθέτει πακέτα λιγνιτικής παραγωγής με τη μορφή προθεσμιακών προϊόντων μέσω του Χρηματιστηρίου.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να ενεργοποιηθεί η Προθεσμιακή Αγορά η λειτουργία της οποία σήμερα είναι υποτονική, ενώ η τιμή πώλησης των πακέτων λιγνιτικής παραγωγής θα διαμορφώνεται ελεύθερα με βάση τις προσφορές και βεβαίως αυτές θα έχουν μεγάλη σχέση με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των ρύπων που επιβαρύνουν κυρίως το ρεύμα που παράγεται από λιγνίτη.

Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν για το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης