Ενέργεια

Κομισιόν: Πράσινο φως για την χρηματοδότηση του FSRU Αλεξανδρούπολης μέσω ΕΣΠΑ

Κομισιόν: Πράσινο φως για την χρηματοδότηση του FSRU Αλεξανδρούπολης μέσω ΕΣΠΑ
Δεν τίθεται ζήτημα κρατικής ενίσχυσης για την επένδυση σύμφωνα με την Margrethe Vestager

Πράσινο φως για την έναρξη κατασκευής του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 166 εκατ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την  Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο έγινε κοινοποίηση του έργου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητα της επένδυσης με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και η ενημέρωση από την κ. Vestager προς την ελληνική πλευρά είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα κρατικής ενίσχυσης.

Σε αναμονή οι μέτοχοι της Gastrade

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί στρατηγικής σημασίας το έργο τόσο για τη διεύρυνση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας όσο και της Ε.Ε, ενώ οι μέτοχοι της Gastrade αναμένουν το «πράσινο» φως από την Κομισιόν ώστε να λάβουν την επενδυτική απόφαση που θα οδηγήσει στο χτίσιμο του έργου.


Η λήψη της επενδυτικής απόφασης θα ανοίξει τον δρόμο για την παραγγελία του απαραίτητου εξοπλισμού, με προεξάρχουσα την πλωτή μονάδα, για την οποία έχει ήδη προκύψει προτιμητέος ανάδοχος μέσα από τον διαγωνισμό που διενήργησε η Gastrade.

Προτιμητέος ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί και για τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για το σύστημα υποθαλάσσιου-χερσαίου αγωγού, το οποίο θα συνδέει την πλωτή μονάδα με το εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Επίσης, στα τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε και η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή του Συστήματος μόνιμης Πρόσδεσης (Mooring System) της υποδομής

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης