Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Μέτρα για τον παροπλισμό υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου

ΕΕ: Μέτρα για τον παροπλισμό υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Μέτρα και για την ανακύκλωση πλοίων

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τους κανόνες της σχετικά με τον παροπλισμό υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και την ανακύκλωση πλοίων και θα θέσει νέους στόχους για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Οι τομείς που συνδέονται με τις θάλασσες και τους ωκεανούς, όπως η ναυτιλία, η αλιεία και η υπεράκτια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, απασχολούν περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ. Αντιμετωπίζουν επίσης μια δέσμη προκλήσεων, από τη διαταραχή της κλιματικής αλλαγής των οικοτόπων των ψαριών, έως την απώλεια εισοδήματος του τουριστικού τομέα κατά τη διάρκεια του COVID-19.

πανδημία έχει πλήξει τους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας με διαφορετικούς, αλλά έντονους τρόπους. Έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε εκ νέου", ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Virginius Sinkevicius.

Καθώς επιδιώκει να εξαλείψει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ έως το 2050 και να επιτύχει νέους στόχους ρύπανσης, η Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναθεωρήσει τα πρότυπα του μπλοκ για την ανακύκλωση πλοίων, ενδεχομένως να τα επεκτείνει πέρα από τους ισχύοντες κανόνες που απαιτούν περιβαλλοντικά ορθή ανακύκλωση πλοίων μεγαλύτερων από 500 τονάζ

Οι κανόνες της ΕΕ για τον παροπλισμό των υπεράκτιων πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αναθεωρηθούν επίσης, ανέφερε η Επιτροπή, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος όταν καταστραφεί αυτή η υποδομή.

Δεσμευτικοί στόχοι

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της ΕΕ, με στόχο περιοχές αναπαραγωγής ψαριών ή τοποθεσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα που αναρροφάται από τον αέρα.

Προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από το ταμείο ανάκτησης COVID-19 των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του μπλοκ για να επενδύσουν σε βιώσιμες θαλάσσιες και παράκτιες βιομηχανίες.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προτείνει έναν στόχο για την ΕΕ των 27 χωρών να προστατεύσει νόμιμα το 30% της ξηράς και της θάλασσας έως το 2030. Αυτό είναι αυξημένο κατά 19% από ό, τι σήμερα, και μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό ή την απαγόρευση εμπορικών δραστηριοτήτων σε μια περιοχή ή τη διασφάλιση περιοχών που παραμένουν ανέπαφες.

Η Επιτροπή προετοιμάζει επίσης προτάσεις, που αναμένονται τον Ιούλιο, για να επεκτείνει την αγορά άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και να αναθεωρήσει τους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ - μια κίνηση που θα μπορούσε να καταστήσει δαπανηρότερα τα ρυπογόνα καύσιμα.
Οποιεσδήποτε τέτοιες αλλαγές θα πρέπει να υπογραφούν από τα κράτη μέλη του μπλοκ για να τεθούν σε ισχύ.

www.worlenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης